2 Mayıs 2016 Pazartesi

Şirket kapatmak 6 aya düşüyor

Şirket kapatmak 6 aya düşüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, kısa sürede şirket kurma maliyetlerinin düşeceğini, 100 bin liralı bir şirketin 860 liraya kurulabileceğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edecekleri düzenlemeyle şirket kurmanın da şirketi tasfiye etmenin de kolaylaşacağını söyledi.

Tüfenkci, şirketlerin kurulması ve tasfiyesini kolaylaştıracak yeni bir düzenleme hazırlandığını anlattı. Düzenlemeye ilişkin bilgi veren Tüfenkci, yasayla defter açılış onaylarının ticaret sicil müdürlüklerince yapılacağını ve şirket sözleşmelerinin kurucular tarafından ticaret sicili müdürlüklerine imzalatılacağını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Kısa sürede Meclis'e sevk edeceğimiz düzenlemeyle şirket kurmak da tasfiye etmek de kolaylaşacak. İsteyen notere gidecek, isteyen ticaret sicil müdürlüklerinde işlemlerini başlatacak, sonlandıracak. Bu da zaman kayıplarını önleyecek. Eskiden 7-8 günde tamamlanan bu işlemleri 2 güne sığdırmış olacağız. Ticaret siciline kuruluş sözleşmenizi verdiğinizde imzanız orada tasdik olacak. Vergi dairesine gitmenize gerek yok. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası verdiğinizde oradan vergi numaranızı da almış olacaksınız. Akabinde hemen gerekli dörtte biri sermayeyi bloke ettikten sonra şirketiniz kurulmuş olacak."

Türkiye'de şu anda şirket tasfiyesinin 1,5 yıl sürdüğüne işaret eden Tüfenkci, bununla ilgili de değişikliğe gidildiğini belirtti.

6 ay içinde tasfiye edilebilecek

Şirketin tasfiyesi için 1,5 yıl beklemeye gerek kalmayacağını dile getiren Tüfenkci, "Vatandaşlarımız 6 ay içerisinde şirketini tasfiye edecek. Bu da hem maliyet açısından büyük rahatlama getirecek, hem de artık kapattığınız şirketin 1,5 yıl diğer maliyetlerine katlanmayacaksınız. Tasfiye sürecini kısa zamanda bitirmiş olacaksınız. 100 bin lira sermayeli bir şirketi 3 bin lira 3 bin 100 liraya kuruyordunuz. Şirket kurma maliyetini yapmış olduğumuz çalışmalarla 860 lira civarına çektik. Şirketin tasfiye sürecini de bir sene kadar öne çekince o taraftan da milyonlarla ifade edilebilen bir tasarrufu hayata geçirmiş oluyoruz. Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirme noktasında önemli bir merhale kat ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut durumda geçerli olan ve gelecekte uygulanacak şirket kurma ve tasfiye etme işlemleri şöyle olacak: 

İşlem                                         Mevcut durum             Yeni hali   
Şirket kurma süresi                 7-8 gün                    2 gün   
Kuruluş işlemleri                     Noter                       Ticaret sicil müdürlükleri/noter   
Vergi numarası alınması          Vergi dairesi              MERSİS numarasıyla vergi numarası alınacak   
Tasfiye için beklenen süre        1,5 yıl                     6 ay   
Şirket kurma masrafı               3.000-3.100 lira        860 lira   
(100 bin lira sermaye için)  

http://www.dunya.com/ekonomi/ekonomi-diger/sirket-kurma-maliyeti-azaliyor-298492h.htm



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı