30 Mart 2015 Pazartesi

Özel Maliyetler İçin Nasıl Bir Kayıt Sistemi Kullanılmalıdır?

Özel Maliyetler İçin Nasıl Bir Kayıt Sistemi Kullanılmalıdır?

Örnek: KLM A.Ş., Bursadaki şubesi için 50.000 TL özel maliyet harcaması yapmış, Tekirdağ şubesi için ise 20.000 TL özel maliyet harcaması yapmıştır.

—————————————-/——————————————————–

264 ÖZEL MALİYETLER 70.000

264.01. Bursa Şubesi 50.000

264.01.001 Bursa şubesi 50.000

264.02. Tekirdağ Şubesi 20.000

264.02.001 Tekirdağ şubesi 20.000

191 İNDİRİLECEK KDV 12.600

320 SATICILAR 82.600

————————————————————————————————-

Ayrıca duran varlıklar departmanında çalışan personelin söz konusu harcamaların özel maliyet niteliği taşıyan harcamalar kapsamında değerlendirmesi için;

a) Söz konusu harcamanın, gayrimenkul veya işletme hakkı alınmış olan elektrik üretim ve dağıtım varlıklarına ait olması,

b) Yapılan harcamanın gayrimenkulü veya işletme hakkı alınmış olan elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletici nitelikte olması veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırıcı nitelikte olması,

c) Harcamaların bizzat kiracı tarafından yapılmış olması,

d) Gerek gayrimenkullere gerekse elektrik üretim ve dağıtım varlıklarına yapılan ve özel maliyet niteliği taşıyan harcamaların kira süresi sonunda sökülüp ayrılmasının ya da başka bir yerde kullanılmasının mümkün olmaması

gerekmektedir.

Zira, gayrimenkullere veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarına kiracıları tarafından yapılan ve kira süresi sonunda sökülüp ayrılabilen ve başka bir yerde kullanma imkanı bulunan iktisadi kıymetlere yapılan harcamalar ise; harcamaların niteliğine göre direkt gider olarak yada amortisman yoluyla itfası mümkün olabilecektir.

Semih MUTLU
MuhasebeNet Genel Yayın Yönetmeni

kaynak : http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=9398

Özel Fatura

Özel Fatura

Eğitimde özel kurumların cirosu 16 milyar lirayı buldu. 6.5 milyar lira ile en büyük payı alan özel okullar, öğrenci sayısını da 650 bine ulaştırdı…

Danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren özel kurumların yıllık toplam işlem hacmi her geçen yıl artıyor. Özel eğitim kurumlarının yıllık cirosu 16 milyar lirayı buldu.

ÜCRET 10 BİN TL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu ile 2013-2014 öğretim yılı ortalama özel eğitim kurumu ücretlerini ortaya koydu. Rapora göre; özel eğitimde 6.5 milyarlık cirosu ise okul sektörü önde geliyor. Özel okulları 3 milyar liralık dershane sektörü takip ediyor. Eğitim sektöründe özel okulların yıllık eğitim ücreti ortalaması 10 bin lira olarak tahmin ediliyor. Özel okul ücretleri, şehirlere hatta semtlere bağlı olarak değişirken, toplam öğrenci sayısı da 650 bin olarak tahmin ediliyor. Dershanelerde ise ortalama ücretin 2 bin 500 lira ve öğrenci sayısının 1 milyon 200 olduğu belirtiliyor. Özel eğitimde kreşler ise 420 milyon liralık pay ile dikkat çekiyor. Kreşlerde de ortalama ücret 10 bin lira, öğrenci sayısı ise 42 bin olarak hesap ediliyor.

300 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLIYOR
Özel kurumlar, çok sayıda kişiye de istihdam sağlıyor. Rapora göre; eğitim sektöründe yaklaşık 25 bin kurum ve kuruluşta 300 binden fazla kişi çalışıyor. İlkokul ve ortaokullardaki özel kurum öğrenci sayılarının resmi öğrenci sayısına oranı yüzde 3.3, ortaöğretimde yüzde 5 düzeyinde bulunuyor. Okul öncesinde özel kurumların oranı ise yüzde 17'yi buluyor.

TAKVİM

Teşvik Yağmuru

Teşvik Yağmuru

Hükümet, yatırım hamlesi başlatacak teşvik paketini tamamladı. Paketle, yeni kurulan şirketin sermayesinin yarısını devlet karşılayacak. Halka açık şirketlerin vergisi sıfıra kadar düşürülebilecek. İleri teknolojiye destek yağacak…

Sanayiyi canlandıracak, teknoloji üretimini artıracak, ithalata bağımlılığı azaltacak, yatırımlara süper teşvik paketi tamamlandı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da masaya yatırılan ve bu hafta açıklanması beklenilen paketle, sermayesini artıran şirketlere vergi teşviğinin ardından işletme kredisi desteği de verilecek. Yeni şirket kuracakların sermayesinin yarısı Hazine tarafından karşılanacak. Kalkınma Bankası da yüzde 30 yatırım işletme kredisi desteği verecek. Bundan yüzde 20 özsermaye şartını yerine getiren herkes faydalanabilecek. Halka açık şirketler de çifte teşvikten yararlanırken, ortaklara dağıtılan kâr payı gelirlerinden alınan yüzde 15 vergi sıfırlanacak.

3 SEKTÖRE ÖNCELİK
Elektrikli otomobil pili, enerji santral tribünü, tıbbi cihaz üretimi için yapılacak yatırımlara öncelik verilecek. Paketle her bir kentin ekonomideki rolü, misyonu yeniden tanımlandı. Paket kapsamında teşvik sistemi de revize edildi, 1 Ocak'ta biten sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi teşviklerinin süresi de 1 yıl uzatıldı. İleri teknoloji yatırımlarına beşinci bölge teşvikleri uygulanacak. İleri teknoloji İzmir'de de üretilse bu bölgedeki prim teşviğinden vergi indirimine kadar bütün olanaklardan yararlanılabilecek.

FAİZ DESTEĞİ
Stratejik sektörlerde üretimi desteklemek için Erzurum, Adıyaman, Kilis gibi beşinci bölgede yer alan iller için sağlanan teşvikler ileri teknoloji üretimi yapacak bütün illere de verilecek. İzmir'de de ileri teknoloji yatırımı yapanlar gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, prim işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği (TL cinsi kredilerde 5 puan, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puan) alabilecek. İstanbul, Marmara'da yoğunlaşan teknoloji alanlarını Ege, İç Anadolu'nun belli merkezlerine, Mersin'in arka havzasına, Orta ve Doğu Karadeniz'e yaymak için özel teşvikler uygulanacak.

HALKA AÇILAN KAZANACAK
Halka açık olan şirketlere çifte teşvik sunulacak. Sermayesini artıran şirketlere vergi teşviği getiren düzenleme de Meclis'e gönderildi. Ortaklar dağıtılan kâr payı gelirlerinden alınan yüzde 15 oranındaki vergi, halka açık şirketlerde sıfıra kadar düşürülebilecek. Buna göre, teşvikte anonim ve limitet şirketlerin sermayelerinde yapılacak nakdi artışlar veya yeni kurulacak şirketler için konulan nakdi sermayenin tamamı dikkate alınacak. Paket kapsamında şirket birleşmeleri teşvik edilecek.

TAŞERON UNUTULMADI
Pakette, Karayolları başta olmak üzere kamudaki 6 bini aşkın taşeron işçinin kadro sorununun da kalıcı olarak çözülmesi öngörülüyor. Kurumların ihtiyaçları doğrultusunda belli bir bölümü kadroya alınacak, diğerlerinin de hukuki haklarının tazmini sağlanacak.

TAKVİM

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı