10 Mart 2012 Cumartesi

Banka Hesabına Konulan Haczin Geçerlilik Süresi Nedir?

 

Banka Hesabına Konulan Haczin Geçerlilik Süresi Nedir?



Soru :

Şirketimiz biraz zor durumda finansman olarak, bir bankadaki hesabımıza 10.02.2012 tarihinde özel bir alacaklımız haciz koymuş ve üzerinden 5 gün sonra 15.02.2012 tarihinde hesabımıza 50.000 TL geldi ve bu 5 gün önce konmuş olan haciz dolayısıyla gelen paramız bloke edilmiş. Sormak istediğim banka hesaplarına konulan haciz sadece konulduğu gün itibariyle hüküm ifade eder ve sonraki günden itibaren artık hesaptaki paraya bir etkisi olmaz fakat bizim durumda 5 gün sonra gelen para için bloke konulmuş Bu durumda ne yapmalıyız neye dayanarak bu işlem yapılıyor? Ayrıca amme borçlarından dolayı konulacak hacizde de durum farklı mıdır?

Saygılar.

Cevap:

İcra İflas Kanunu uyarınca, alacaklı, borçlunun üçüncü kişi durumundaki bir bankada bulunan alacağının (vadeli veya vadesiz mevduatının veya borçlunun bankaya gelmiş havalesi, tahsil edilmiş senedi gibi başka bir alacağının...) haczedilmesini isteyebilir. Takip borçlusu ile 3.kişi mesela banka arasında mevcut olan bir hukuki temele dayanarak (örneğimizde ise mevcut banka hesabı hukuki bir temel teşkil eder) ilerde doğması muhtemel bulunan alacaklar şimdiden haczedilebilir. Bu anlamda takip borçlusunun bankada mevcut olan bir hesabına bundan sonra gelecek, yatırılacak paralara da haciz konulabilir. Özellikle de bankaya gönderilen haciz müzekkeresinde "mevduat sahibinin doğmuş veya doğacak alacakları üzerine haciz" konulduğu ibaresi geçiyorsa, banka tarafından borçlunun dosyasına haciz şerhi konulur ve ilerde borçlusu lehine bir alacak doğarsa, bu alacak icra dairesine bildirilip ödeme yapılır. Görüldüğü üzere, haciz sadece konulduğu gün değil, daha sonra gelecek paralar için de hüküm ifade eder. Banka hesabına ileride yatırılacak paraların haczedilebileceği ve haciz sırasında banka hesabında mevcut para olmasa bile ileride paranın gelmesi ihtimali bile olmasının yeterli olduğuna ilişkin Yargıtay kararları da vardır. Gerek özel hukuktan doğan alacaklarda gerekse amme borcundan doğan alacaklarda durum aynıdır. Amme alacaklarında konuyla ilgili tahsilat genel tebliği ile bankada borçlunun mevcut bir hesabının bulunması halinde, ileriye yönelik haciz konulmasının mümkün olduğu açıkça belirtilmiştir.

Söz konusu haciz işlemine karşı başvurulabilinecek yol ise, işlem yapan icra dairesinin tabi olduğu icra mahkemesine şikayette bulunmaktır. İcra İflas Kanunu'na göre, şikayetin süresi şikayet edenin şikayet konusu işlemi öğrendiği günden itibaren yedi gündür. İşlem kişiye tebliğ edilmişse süre, tebliğ tarihinden itibaren yedi gündür ancak tebliğ edilmemişse, şikayet eden o işlemi hangi tarihte öğrendiğini ispat etmek zorunda olmayıp, öğrenme tarihi olarak bildirdiği tarih esas alınır. Fakat karşı taraf, şikayet edenin o işlemi daha önce öğrendiğini ispat edebilir. Sizin durumunuzda haciz işleminin üzerinden 1 aylık bir süre geçtiğinden, şikayetinizin süre yönünden red edilme ihtimali bulunmaktadır. Ancak amme borçlarında ise Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun uyarınca, haczin tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait itiraz işlerine bakan vergi itiraz komisyonu nezdinde ihtiyati haciz sebebine itiraz edebilirler.

Her Kurum ve Şahsın Bir Vergi Numarası, T.C. Numarası Olmalı Mıdır?


Soru:

Her kurum ya da şahsın bir vergi numarası yada T.C. numarası olmak zorunda mıdır? Örneğin site yönetimleri, askeri komutanlıkların, derneklerin, konsoloslukların, vakıfların vs. bunun gibi tüm kurum ya da şahısların vergi/T.C. numarası olması mecburi midir? Dayanağı nedir?

Cevap:

2006 tarihli Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre her birTC vatandaşına TC kimlik numarası verilmekte ve kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, vergi kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer verilmektedir. Ayrıca
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınır. Ilgili Kanun uyarınca ayrıca Kurumlar ve tüzel kişiler bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde mevzuatlarını bu Kanun hükümlerine uygun hale getirerek işlemlerinde kimlik numarasını kullanmak zorundadırlar hükmüne yer verilmiş ve 29.04.2008 senesinde İç İşleri Bakanlığın'ca yapılan basın açıklamasında tüm işlemlerde T.C kimlik numarasının kullanılmasının artık zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Dolayısıyla her bir TC vatandaşının Nüfus Müdürlüğü tarafından kendilerine verilmiş olan kimlik numaralarını yukarıda sayılan işlemlerde kullanmaları zorunlu hale gelmiştir.

Vergi Kimlik numarası hususunda ise, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 8. Maddesinde "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir" hükmüne yer verilmiştir. 1998 tarihinde yayımlanan 4358 Sayılı Kanunu uyarınca ise "Kamu idare ve müesseseleri ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin Maliye Bakanlığınca belirlenecek işlemlerin yapılması sırasında, bu işlemlere muhatap veya taraf olan gerçek ve tüzel kişilerin vergi kimlik numarasını tespit etmek ve bu işlemlere ilişkin belge, hesap ve kayıtlarında vergi kimlik numaralarına da yer vermek zorunda oldukları, belirlenecek işlemlere muhatap veya taraf olan kişilerinde vergi kimlik numaraları olmadığı takdirde, işlemlerin tamamlanmasından önce vergi kimlik numarası almasının zorunda olduğu" ifade edilmiştir. Öte yandan, 1.11.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere vergi kimlik numarası kullanılması gerekli görülen işlemlerde bu işlemlere taraf olan ve işlemleri gerçekleştirecek kişi ve kuruluşlara vergi kimlik numaralarını ibraz etmek zorunda olan Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin vergi kimlik numarası yerine "Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını" ibraz edebilmeleri yönünde düzenlemeyle beraber T.C kimlik Numarası artık Vergi Kimlik Numarası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu zorunluluk gerçek kişiler açısından getirilmiş olup, tüzel kişiler açısından ise "vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyet nedeniyle mükellef olan ya da vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyeti bulunmayan, ancak işlemlere taraf olan ve işlemleri gerçekleştirecek kişi ve kuruluşlara vergi kimlik numaralarını ibraz etmek zorunda bulunan tüzel kişiler daha önceden olduğu gibi mevcut ya da vergi dairelerinden yeni alacakları on haneli vergi kimlik numaralarını ibraz edeceklerdir." denilmiştir. Ancak Ticaret Sicil Memurlukları, yeni kurulacak sermaye şirketlerinin (anonim şirket, limited şirket ve eshamlı komandit şirket) kurucu ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdürleri ile limited şirkette müdürlerden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olanların vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının, yabancı uyrukluların ise vergi dairelerinden alınacak vergi kimlik numaralarının ilgili belgelere yazılmasını sağlayacaklardır. Söz konusu işlemlere örnek olarak, noterlik işlemlerinde, İcra ve İflas Kanunu uyarınca yapılacak takip işlemlerinde, tapu işlemlerinde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yapılacak tescil işlemlerinde, çek kullanımında, banka ve benzeri finans kurumlarınca yapılacak işlemlerde, posta çeki hesabının açtırılmasında, pasaport alımında, Maliye Bakanlığınca belirlenecek diğer işlemlerde vergi kimlik numarası kullanılması öngörülmüştür.

Zeki Gündüz - Vergi/Transfer Fiyatlaması Uzmanı
İşte Kobi

2 yorum:

  1. Eger kisisel is için kredi ihtiyaciniz var mi? evet hemen kredi transferi için bu e-postayi (igein_h_yizevbekhai@admin.in.th) irtibat kurulabilir.

    YanıtlaSil
  2. Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?. faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu? Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bue-postayi basvurun. Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com) Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor

    (1) Tam adi: ....................
    (2) Kredi Tutari: ...............
    (3) Kredi Süre: ..............
    Dogum (4) Tarih: .................
    (5) Cinsiyet: .........................
    (6) Medeni Hali: ...............
    (7) Ülke:
    (8) Devlet: .....................
    (9) Ev adresi: .........
    (10) Ofis adresi: .........
    Kredinin (11) Amaç:
    (12) E-posta adresi:
    (13) Telefon numarasi: ...........
    (14) Faks numarasi: .............

    Web Luis

    YanıtlaSil

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı