30 Haziran 2011 Perşembe

Suç işyeri ile alakalı değilse tazminatınızı alırsınız




İşlediği bir suç sebebiyle tutuklanan veya hüküm giyen bir işçinin suçu işyeri ile alakalı değilse kıdem tazminatına hak kazanır. İşyeri ile alakalı bir suç ise kıdem tazminatı alma hakkı olmaz…


Ali bey, 16.10.1985 günü Devlet Memuru olarak Anadolu Bankası’nda işe başladım. 1998 yılında bankamız Emlak Bankası ile ardından da Ziraat Bankası ile birleştirildi ve bizler de memuriyetten 1475 sayılı İş Kanunu kapsamına geçirildik. Emekli olmama iki ay kala 30.03.2009 günü hakkımda açılan bir soruşturma nedeniyle işime son verildi. İki ay dışarıda bekledim ve bankamızın Ziraat-Emlak Emeklilik Sandığı’ndan emekli oldum. Ancak, 25 yıllık hizmetimin karşılığı olan tazminatlarımı alamadım. Hakkımı alabilmek için neler yapmalıyım. Bu arada mahkemem devam ediyor. Tuncay Ayışığı- 
Paşakapısı Cezaevi-Üsküdar

Sayın okurum, öncelikle geçmiş olsun. 25 yıllık çalışma sürelerinizin kıdem tazminatını alabilmenizin en önemli koşulu cezaevine düşmenize sebep olan suç sayılan olayın işyeri ile alakalı olup olmadığıdır. Mektubunuzda bu konuyu açmamışsınız. Bu arada mahkemenizde halen devam ediyormuş.


***İşe gidemeyen işçi
Herkesin malumu olduğu üzere, gözaltına alınan, tutuklanan veya hüküm giyen bir çalışan işe gidemez. İşe gidemeyen işçinin iş akti de 4857 sayılı Kanun’un 25 inci maddesinin, III numaralı “Zorlayıcı sebepler” başlıklı bendine ile IV numaralı bendine göre;
“İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.” Halinde işverenin işçinin iş aktini sona erdirme yani işine son verme hakkı vardır.


***Suçun niteliği önemli
Bu durumda ise işçiye işverenin kıdem tazminatlarını ödeyebilmesi için işlenen suçun işyeri ile alakalı olmaması gerekir. Şayet işyeri ile alakalı olmayan bir sebeple suç işlenmişse işçinin işten çıkışı 4857/25/III-IV gereğince yapılır ve kıdemini alır. İşyeri ile alakalı bir suç işlemişse işten çıkış 4857/25-II “ Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” bendine göre yapılır ve bu durumda kıdem tazminatı alma hakkı olmaz.
***

Örnek Yargı Kararı
HD 09 <> E: 2004/22851 <> K: 2005/35 <> T: 10.01.2005
* KIDEM TAZMİNATI
* AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞ
* İŞVERENİN HAKLI NEDENLE DERHAL FESİH HAKKI
* TUTUKLANMA SEBEBİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ
* ZORLAYICI SEBEP NEDENİ İLE DEVAMSIZLIKTAN İŞ AKDİNİN FESHİ
* TAZMİNATSIZ FESİH NEDENLERİ

Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış ve eylemlerden dolayı, iş akdinin işveren tarafından bozulma hallerinin kıdem tazminatını engellediği hükme bağlanmıştır. Buna göre haklı feshin gerçekleşmesi için suçun işyerinde işlenmiş olması şarttır. Davacının tutuklanmasına ve dolayısıyla akdin feshine neden olan suç işyeri ile ilgili değilse, iş sözleşmesi davacının şahsına bağlı tutukluluk "zorlayıcı sebep" nedeni ile devamsızlıktan feshedilmiş sayılacağından bu olaydan önceki hizmet süresinin kıdem tazminatı içinde değerlendirilmesi gerekir. Somut olayda davacının iş sözleşmesi, işyeri ile ilgili olmayan bir suçtan tutuklanması üzerine feshedilmiştir. Bu durum Dairemizin yerleşik uygulaması gereğince 1475 sayılı İş Kanununun 17/II'de ki tazminatsız fesih nedenlerinden sayılmamakta, aynı maddenin III. bent hükmüne göre zorlayıcı sebeplerden kabul edilmektedir. Böyle olunca, kıdem tazminatına karar vermek gerekir. (1475 s. İş K. m. 14, 17) (4857 s. İş K. m. 25)aliteze.com
 twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Devlet Memurlarına Verilen İzinler

Bilindiği gibi 13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Torba Yasa diye bildiğimiz Kanun’la([1]) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikle devlet memurlarına bazı haklar tanınmıştır.

II- DOĞUM SEBEBİYLE VERİLECEK ANALIK İZNİ
657 sayılı Kanun’un 104. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde, 6111 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikten önce; “Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta

Malûl Çocuklara Ölüm Aylığı Bağlama Şartları Nelerdir ve Hangi Durumlarda Bu Aylıkları Kesilir?


Malûl çocukların anne ve babasından ölüm gelir ve aylığı bağlanması konusu 5510 sayılı yasanın “Ölüm Sigortasından Sağlanan Haklar ve Yararlanma Şartları” başlıklı 32. maddesinde geçmektedir.

I- GİRİŞ

Buna göre ölüm sigortasından sağlanan haklar:

Memura enflasyon zammı mı geliyor?


Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin gözü, ek zam için Haziran ayı enflasyon rakamına çevrildi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yılın ilk 5 ayı için tüketici fiyat artışını yüzde 4,93 olarak ilan etmesinin ardından, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesi ihtimali ortaya çıktı.

4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon rakamı yüzde sıfır olsa bile, Ocak-Haziran döneminde yüzde 4 zam alan kamu görevlileri ve memur emeklileri, yılın ilk yarısı için yüzde 0,93 oranında enflasyon farkına hak kazanacak.

Prim affını kaçırmayın

BMM’nin uzun bir çaba sonucu yasalaştırdığı ve geçen ay sona eren SGK affında prim borcunda son ödeme günü 30 Haziran. Yani, af kapsamında başvurmak yeterli olmayıp ayrıca ödeme de yapılması gerekiyor.

Bugün ödeme yapmayan borçluları ise sürpriz bekliyor. 30 Kasım 2010’a kadar bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlerle ilgili eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarının yeniden yapılandırma

Eşi çalışan adaylar dikkatli tercih yapsın

KPSS yerleştirmelerine başvurularda son 2 güne girdik. Memur adaylarının tercihleri şekillenmeye başladı. Tercihlerinize karar vermişseniz internet üzerinden başvurunuzu yapın. Bugün yine sizlerden gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Sıkıntı içindeyim
KPSS'de 87 puan aldım. Eşim memur. Ayrıca 2 yaşında bir bebeğimiz var. Tercih yaparken sıkıntı içindeyim? Başka illerdeki üniversiteleri

SGK primlerimizi her ay ödeyemezsek...

Soru :
SGK primlerimizi her ay ödeyemezsek, 6111 sayılı kanuna göre yaptığımız taksitlendirme bozulur mu?

Cevap :
6111 sayılı yasa ile; 2010/Kasım ve önceki aylara ilişkin sigorta primi …vb. borçlar yapılandırılmış ve yapılandırma başvuru süresi 31.05.2011 tarihi itibariye sona ermiştir.

YENİ asgari ücret, yarından itibaren yürürlüğe girecek. YEMEK PARASI 8 KURUŞ ARTTI Net asgari ücretin yüzde 54’ü kadar kesinti var


YENİ asgari ücret, yarından itibaren yürürlüğe girecek.

 1 Temmuz’dan itibaren, bekar bir işçinin eline geçecek olan net asgari ücret günlük 97 kuruş, aylık 29 lira artmış olacak.
 Brüt 837 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretten; yapılacak kesintiler, ele geçen net tutar ve işverene maliyeti tabloda gösterilmiştir.
twitter.com/vergivekanunlar http://vergivekanunlar.blogspot.com/

29 Haziran 2011 Çarşamba

Asgariden prim ödemek yerine ödememek daha iyi

Asgariden prim ödemek yerine ödememek daha iyi



Soru: 20 Şubat 1968 doğumluyum. 17 Nisan 1985’te SSK’lı oldum. 8500 gün primim var. İki yıl öncesine kadar primlerim tavandan ödeniyordu. Fakat şimdi asgari ücretli olarak çalışıyorum. Bu beni ne kadar etkiler? Ne zaman emekli olacağım?

Facebook'un Değeri Devleri Solladı

 Facebook yöneticileri halka arzın kaçınılmaz olduğunu daha önce açıklarken, bir tarih belirtmemişlerdi. Ama 2012'nin başlarında sosyal ağ devinin 500 yatırımcıya ulaşması beklniyor. Ki ABD’deki kanunlara göre, 500 ve üzerinde yatırımcısı olan şirketler, hissedarlarına finansal raporlar sunmak zorunda.

Eski Twitter Tarih Oluyor

Eski Twitter Tarih Oluyor

Twitter’ın eski versiyonu siteye girdiğiniz zaman yeni Twitter’ı kullanmak isteyip istemediğiniz ile ilgili olarak bir uyarı yazısı çıkarıyordu. Ancak bu…

Twitter’ın eski versiyonu siteye girdiğiniz zaman yeni Twitter’ı kullanmak isteyip istemediğiniz ile ilgili olarak bir uyarı yazısı çıkarıyordu. Ancak bu mesaj bugün değişti ve kullanıcıların çok yakında otomatik olarak yeni Twitter’ı kullanmaya başlayacağını belirtiyor. Bu uyarı yazısının çıktığı üst çubuğun rengi de sarı olarak değiştirilmiş.

Teknoloji sayesinde eşimi her an takip edebiliyorum

Uluslararası araştırma şirketleri, bilgiye erişimi üretim için olmazsa olmazlar arasında gösterirken mobil teknoloji kullanımında kadınlar halen azınlıkta. Bunun için üretimde aktif rol oynayamıyorlar.

Memurlara Önemli ipuçları


KPSS-2011/1 tercihlerinde başvurular 1 Temmuz gecesi saat 00.00'da sona erecek. Son günler yaklaşırken sizlerden gelen maillerdeki yoğunluk artmakta. Bugün sizler için önemli olabilecek bazı sorulara yer vermek istiyorum...

 Çift lisans diploması olan adaylar nasıl tercih yapacak?
 Lisans düzeyinden iki ayrı bölüme ait diplomam var. Bu iki bölümden tercih yapabilir miyim? A. R.

Raporlu işçiye ücret ödenebilir mi?


 Raporlu işçiye ücret ödenebilir
Cevap: Değerli okurum, hastalık, iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle istirahatlı sayılan işçinin işyerinde çalışması yasaktır. Bu sürede kendisine SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Ancak aynı rapor döneminde işveren dilerse işçisine -çalışmadığı halde- ücret ödeyebilir. Ücret ödediği bugünleri de SGK'ya bildirebilir. Buna engel bir düzenleme bulunmuyor.

 SADETTİN ORHAN / BUGÜN
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

İntibak çalışması başlamadı

Sayın Başbakan'ın seçim öncesinde verdiği sözden hareketle emekliler arasında intibak beklentisi artmış durumda.

 Beklentinin derecesini gelen sorulardan anlayabiliyoruz. Ancak hemen ifade edelim ki şu an için herhangi bir çalışma başlatılmış değil. Bir çalışma yapılacaksa da sanırım yeni kabine şekillendikten sonra başlayacaktır. Dolayısıyla gözü kulağı intibak haberlerinde olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine şimdilik müjdeli bir haberimiz yok.

Ölüm Aylıklarının Hak Sahiplerine Paylaştırılmasında Dikkat Edilecek Hususlar

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun[1] 33. maddesine göre ölen sigortalının hesaplanmış aylığının, hak sahiplerine paylaştırılmasını adı geçen Kanunun 34. maddesine göre izah etmeye çalışacağız.

II- HAK SAHİBİ EŞİN HİSSELERİNİN PAYLAŞTIRILMASI
5510 sayılı Kanun’un 34. maddesinin (a) fıkrasına göre, sigortalının dul eşine %50; aylık bağlanmış çocuk bulunmayan dul eşine ise bu kanunun 5. maddesinin 1. fıkrasının a, b ve e bentleri hariç, bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ve aylık almaması şartlarıyla %75 oranında aylık bağlanacaktır. Konu hakkında örnekler verelim:

28 Haziran 2011 Salı

Gelir Vergisi Sirküleri/77 Aile hekimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin vergilendirilmesi hakkında



 



 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Gelir Vergisi Sirküleri/77
Konusu :Aile hekimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına  ilişkin ödemelerin vergilendirilmesi hakkında.
Tarihi :27/06/2011
Sayısı :GVK-77/2011-3//Yıllık Beyanname
İlgili olduğu maddeler :Gelir Vergisi Kanunu Madde 9, 61, 65, 70, 85, 86 ve 94.
İlgili olduğu kazanç türleri :Ticari kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul     sermaye iradı.


SGK'dan Duyuru




SGK DUYURU
6111 sayılı yasa ile; 2010/Kasım ve önceki aylara ilişkin sigorta primi …vb. borçlar yapılandırılmış ve yapılandırma başvuru süresi 31.05.2011 tarihi itibariye sona ermiştir.

Bonservis sahibi olmak ne demek?


 

Lise ve dengi okul mezunuyum Aşçı olarak özel sektörde çalışmaktayım. Tercihte bulunacağım. Kılavuzda 'Aşçılık bonservisine sahip olmak' şartı ile kastedilen nedir? H.A.

2012’deki kıyamette ayakta kalacak tek köy!

Fransa’nın batısındaki Aude Bölgesi’nde bulunan Bugarach, 200 nüfuslu, sakin bir çiftçi köyüyken dünyanın dört bir yanından gelenlerin ve basının odak noktası oldu. Son yıllarda köyde büyük bir hareketlilik yaşanmaya başlanmasının nedeni “Maya Takvimi”ne göre 21 Aralık 2012’de veya 12 Aralık 2012’de insanlığın sonunun geleceği yolundaki iddialar. Söz konusu iddialara göre yaşanacak kıyamette yeryüzünde taş üstünde taş kalmazken, yalnızca Bugarach Köyü, bu korkunç sondan korunacak ve

ŞÖFÖRLER 30 GÜNDEN BİLDİRMEYECEKLER

Torba yasa ile sosyal güvenlik uygulamalarına ters olarak getirilen düzenlemeyle işverenleri taksi sürücülerini SSK’dan çıkarmaya başladılar.  


3 yıllık taksi şoförüyüm. Bugüne kadar işverenlerim olan plaka sahipleri 2300 gün kadar prim ödemişler. Geçen sene ise SSK denetime başlayacak haberlerinden sonra bizi ayda 30 gün SSK’ya asgari ücretten bildirmeye başlamışlardı ama şimdi işten çıkışımı gösterdiler ve primlerimi kendim ödeyecekmişim. Bu nasıl iş anlamadım Ali Bey, haftada 6 gün 12 saat çalışıyorum eve ekmek zor götürüyorum bir de SSK primlerimi ödemem gerekiyormuş. İşçilerin primlerini işveren ödemez mi? Lütfen ismimi yayınlamayın, dayağa varıncaya kadar bir sürü sorun yaşarım.

Memur ve emekli, temmuzda yüzde 4 zamlı maaş alacak

Memur ve emekli, temmuzda yüzde 4 zamlı maaş alacak

Temmuz ayı, geçimini maaşla sağlayan birçok kesim için zam dönemi. Önümüzdeki ay, 2,5 milyon memurun yanı sıra 9 milyon emekli ile asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi zamlı maaş alacak.

Kamuda çalışan memurlar için zam oranı yüzde 4 olacak. Eşi çalışmayan memurlara ise 20 lira aile yardımı zammı verilecek. Böylece halen 1.460 lira olan hizmetli maaşı, 58 lira artarak önümüzdeki ay 1.518 TL'ye çıkacak. Eşi çalışmıyorsa aile yardımı ile bu miktar 1.538 lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki artış, memur emeklisine de aynı şekilde yansıtılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında da önümüzdeki ay yüzde 4'lük artış yapılacak. Buna göre halen 710 lira alan en düşük SSK emeklisinin eline 739 lira geçecek. 434 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisi ise 451 lira alacak.

Türkiye'de her yıl üç ücretli grup için zam heyecanı yaşanıyor. Bunların başında kamu çalışanları olarak da nitelenen memurlar geliyor. Memurları temsil eden sendikalarla hükümet, zam pazarlığı için her yıl ağustos ayında masaya oturuyor. Verilen zam, ocak ve temmuz olmak üzere iki dönem halinde ücretlere yansıtılıyor. Emeklinin alacağı zammı ise hükümet tek taraflı olarak belirliyor. Asgari ücretlinin zammı da sendikalar ile hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından her yıl kasım-aralık döneminde belirleniyor. Emekli ve asgari ücretlinin maaş artışı da, memurlarda olduğu gibi ocak ve temmuzda maaşlara ekleniyor.

Yaklaşık 2,5 milyon memur, 2011 yılının ikinci zammını temmuz maaşıyla alacak. Memur maaşlarında yüzde 4 artış sağlanacak. Ayrıca aile yardımı 20 TL artacak. Zamla birlikte 1.460 lira olan hizmetli maaşı, 58 lira artarak önümüzdeki ay 1.518 TL'ye çıkacak. 13/1'deki memurun 1.496 lira olan maaşı da 60 lira artarak 1.556 liraya yükselecek. Eşi çalışmayanlar için 20 TL'lik aile yardımı ile maaşı 1.576 TL olacak. Müsteşarın maaşı ise 5 bin 144 TL'den 5 bin 350 TL'ye çıkacak.

Temmuzda aylıklarını zamlı alacak bir diğer grup da emekliler. Memur emeklilerine memurlara yapılan oranda zam yapılacak. 5 milyon 580 bin kişilik SSK emeklisi ile 2 milyon 169 bin kişilik Bağ-Kur emeklisinin maaşı ise yüzde 4 artacak. Böylece halen 574 lira olan Bağ-Kur esnaf emeklisinin maaşı temmuzda 597 liraya çıkacak. Maaşı 23 lira artmış olacak. En düşük maaş alan SSK tarım emeklisinin 555 lira olan aylığı, temmuzda 577 TL'ye çıkacak. Maaş artışı 22 lira olacak. En düşük Bağ-Kur çiftçi emeklisinin maaşı 434 liradan 451 TL'ye çıkacak. Maaş artışı 17 lira olacak. SSK emeklisinin maaşı da 710 liradan 29 liralık artışla 739 liraya yükselecek.

ZAMAN
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Evli Ana-Babaya Ölen Çocuklarından Dolayı Aylık Bağlanmasında Son Durum


Sosyal güvenlik konularının sigortalılar veya emeklilerce en çok merak edilen kısımlarından başlıcasını malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından bağlanan aylıklar olmaktadır.

I- GİRİŞ
Yaşlılık aylığı gerekli sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş koşullarını tamamlayarak emekliliğe hak kazananlara bağlanan aylığı, malûllük aylığı en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün sayısını tamamlayıp çalışma yaşamlarına başladıktan sonra çalışma güçlerini en az yüzde 60 oranında kaybedenlere bağlanan aylığı, ölüm aylığını ise sosyal güvenlik kurumlarından farklı şartları tamamlayıp henüz emeklilik için gerekli koşulları sağlayamadan hayatlarını kaybedenlere bağlanan aylığı ifade etmektedir. Öyle ki çalışma yaşamlarında son defa 4/a (SSK) sigortalısı olanlar için en az beş yıllık sigortalılık süresi ile (01.10.2008’den önce ölenler için her türlü borçlanma süreleri dâhil

Memur adayları dikkat!

Memur adaylarından TAKVİM'e soru yağıyor. Bu yoğun ilgi için teşekkür ediyorum. Bugün merak ettiğiniz konularla ilgili bize ilettiğiniz soruların yanıtlarını vermeye devam ediyorum.

* Bakaya kalanlar memur yerleştirmelerine başvurabilir mi?
Üniversite mezunuyum. 2 yıldır KPSS A grubu ile atanmak için uğraşıyorum. Şimdi en azından memur kadrosuna yerleşmek istiyorum. Hakkımda bakaya kalmak suçundan dolayı cezai soruşturması yapılmaktadır. Bakaya kalmam tercih yapmama engel mi? K.B.

27 Haziran 2011 Pazartesi

Ücreti ödenmeyen işçi hakkını nasıl arayabilir?


Çalıştığım iş yerinde iki aydan fazladır maaş ödemesi yapılmadı. 120 saat fazla mesai, 8 aylık da yemek parası alacağım var. Nasıl bir yol izlemeliyim? T. Savaş

Ücreti mücbir sebep olmaksızın 20 gün içinde ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir, yani çalışmayabilir. İşveren de çalışmadığı için işçiyi işten çıkaramaz ve yerine işçi alamaz. İşçinin

Staj başlangıcı emekli olurken neden sayılmıyor?


Staj başlangıcı emekli olurken neden sayılmıyor?Soru: 1 Ekim 1987 okul staj döneminden sigortalıyım. Bu sigortanın emekliye sayılmadığı söyleniyor. Ama bazıları da sigortaya sayılıyor, maaşı düşük alırsın deniyor. Kamudaki sigortamda 1997 Aralık ayında başlıyor. Aradaki senelerde sigorta gözükmüyor. Benim emekli olmam için hangi sene baz alınmalı ve kaç yaşında emekli olabilirim? Mehmet ÇAĞLAYAN

İşsizler için sağlık yardımı süresi değişti mi?

İşsizler için sağlık yardımı süresi değişti mi?
 
İşsizlerin sağlık yardımı süresi birden ülke gündemine oturdu...
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, bir yandan sigortalıların işten çıkış tarihinden sonraki onuncu günden itibaren sağlık aktivasyonlarını iptal etti. Diğer yandan da il müdürlüklerine gönderdiği talimat ile işten çıkan sigortalıların işten ayrılış tarihinden 10 gün sonra Genel Sağlık Sigortası tescili yapmalarını istedi. İşte bu iki uygulama kamuoyunu ayağa kaldırdı.

Ucuz borçlanma için


Soru: Sadettin Bey, eşim için yurtdışı borçlanma yapmak istiyoruz.
Daha önce edindiğimiz bilgiye göre, eşime aylık bağlanması için 7000 gün borçlanmamız gerekiyormuş. Bu 7000 gün için en az ne kadar ödeme yapmamız gerekiyor? Borçlanma meblağını tek seferde ödememiz şart mıdır? Taksitlendirme yapılabiliyor mu? Memduh Ünlü

İşçi Emeklisine 29 Tl, Bağ-Kur Esnaf Emeklisine 23 TL Zam Geliyor

İşçi Emeklisine 29 Tl, Bağ-Kur Esnaf Emeklisine 23 TL Zam Geliyor
Temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yansıtılacak olan yüzde 4'lük zam oranı ile emekli maaşlarında bir miktar artış yaşanacak Temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yansıtılacak olan yüzde 4'lük zam oranı ile emekli maaşlarında bir miktar artış yaşanacak.

Memurların rapor süresi karmaşası




SOSYAL güvenlik reformu ile birlikte devlet memurları ve diğer kamu görevlileri de 1 Ekim 2008’den itibaren sigortalı sayıldılar.

Eskiden Emekli Sandığı iştirakçisi iken şimdilerde 4/c statüsünde sigortalı oldular.
Ancak, genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları 15.01.2010 tarihinde gerçekleşti.

Kıdemini alan yeniden çalışabilir mi ?



Soru: Sadettin Bey, ben 15 yıllık sigortalılık süremi ve 3600 prim günümü doldurdum. SGK müdürlüğünden 'Kıdem tazminatını alabilir' yazısını da aldım. Şuan işyerimden kıdem tazminatımı alarak ayrılmak üzereyim. Acaba bu işyerinden ayrıldıktan sonra emekliliğe kadar başka bir işyerinde çalışabilir miyim? İlerde emeklilik yönünden benim için herhangi bir sorun oluşturur mu? İsmi Mahfuz

Eksik Gün Bildiriminde İstisnalar

 
Kayıtdışı istihdamı denetleyip, kayıt içindeki işçinin çalışılandan az gün sayısı eksikliği şeklinde ortaya çıkabilen kayıtdışılığı aylık 30 gün ölçütü temelinde yok etmeyi amaçlayan bir uygulama, eksik gün bildirimi. Ancak uygulama tarzı itibariyle SGK bünyesi içerisinde yoğun kurumsal bürokrasiye yol açtığından, beklenen denetim fonksiyonu, yeterince işlerlik kazanamamıştı. Bu nedenle kendisinden beklenen yararın oluşması sağlanamadı. Ve bazı eleştiriler belirginleşiyordu. Bu aşamada uygulamada bugün ele alacağım değişiklik yapıldı. Şöyle ki;

Sigortalıların sigorta başlangıcının bildirilmesi(4/b)



Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları, bu mükellefiyetlerinin başlangıç tarihi itibarıyla başlar. Bu tarih, vergi dairelerince 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.

26 Haziran 2011 Pazar

APPS VİRÜSÜ UYARISI VE KURTULUŞ REÇETESİ :


APPS VİRÜSÜ UYARISI VE KURTULUŞ REÇETESİ :

*Bir viedoaya veya linke tıkladığında "apps.facebook" gibi bir uyarı ile kabul etmesi ve bilgilerine ulaşma izni verilmesi uyarısına rağmen isteği kabul eden arkadaşlar, bir anlamda hesaplarına virüs bulaştırmış oluyorlar. Olur olmaz

Esnaflar Dikkat ! 2 milyon kişiye ceza kapıda


2 milyon kişiye ceza kapıda

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan yeni yasaya göre; işyeri vergi levhalarının barkodlu yenileri ile değiştirilmesi son tarihinin 30 Haziran olduğunu anımsatarak, aksi takdirde her bir denetim için 170 TL ceza ödenebileceği uyarısında bulundu.

10:30 | 26 Haziran 2011

Asgari ücrete ne kadar zam gelecek?

Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 5.1 zam yapılacak. Böylece 16 yaşından büyük işçiler için asgari ücret, 28.99 liralık artışla net 658.95 lira olacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun kararı doğrultusunda, 1 Temmuz-31 Aralık 2011 tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücrette düzenlenmeye gidilecek.

Doğum borçlanmasında önce sigortalılık şartı da kalkar mı?


Doğum borçlanmasında kamuoyunda son zamanlarda en çok tartışılan ve eleştirilen konu sigortalılar borçlanma yaparken son çalışmalarının esas alınması, borçlanmalarının 4-b (Bağ-Kur) hizmeti sayılması ve bundan dolayı mağduriyetler yaşanması idi.Yapılan yönetmelik değişikliği ile bu durum bir nebze düzeltilmiştir.

EMEKLİLİK MÜRACAATI NE ZAMAN YAPILMALI

Okur sorusu: Bir şirkette 15 Mart 2002 tarihinden 19 Kasım 2008 tarihine kadar bir gün bile boşluk vermeden aralıksız çalıştım. Bu arada 12 Nisan 2007 tarihinde de bir servis minibüsü almış ve vergi mükellefi olmuştum. 30 Kasım 2008 tarihinde emekliliğe başvurduğum için bana maaş bağlandı. 15 gün önce SGK bana bir yazı yazarak maaşımı kestiğini, 7.820 TL Bağ-Kur borcumun olduğunu belirten bir yazı gönderdi. Üstelik daha önce ödenen maaşları da istiyor ve benim ödeyecek gücüm yok? Cemal K./İstanbul

İşveren İle İşçi Arasında Deneme Süresi Varmıdır.


Sigortalılıkta deneme süresi var mıdır

İşçi ile işveren arasında kurulan ilişkide; gerek iş disiplini, gerek çalışma şartları, gerekse işle ilgili insani görev ve sorumluluklar açısından her iki tarafın da birbirlerini tanıma, test etmeleri için belirli bir sürenin opsiyon, seçenek olarak değerlendirilmesi öngörülebilir.

İşe Girerken Eksik Bilgi Tazminat Hakkını Kaldırır mı?

 İşe girerken işvereni yanıltana tazminat yok
 Soru: Bir kargo şirketinin taşeron kadrosunda çalışıyordum. Yüklenici kargo şirketi eski hükümlü olduğumdan dolayı iş hakkımı feshetti. Bu konuda hangi mahkemeye nasıl başvurmalıyım?

Kendi İsteğiyle Ayrılan İşçi, İşverene Tazminat Ödermi?


Kendi isteğiyle ayrılan tazminat alamayacağı gibi tazminat ödemek zorunda kalabilir
Soru: 17 Eylül 2007’den beri özel bir şirkette çalışıyorum. Kamuda çalışmaya hak kazandım. İşyerimin sözlü olarak kamu sektörünü kazandığımdan haberi var. Ama yazılı olarak ihbar mektubumu vermedim.
İhbar mektubumu verdiğimde ihbar tazminatı ve kıdem tazminatımı alabilir miyim? ? Emrah/ADANA

Sigortadan Malulen Emekli Olma Şartları Nelerdir ?


CEVAP: 5510 sayılı Kanunun 25’inci maddesine göre malulen emekli olmak için;

- 10 yıllık sigortalılık süresinin olması,


- 1800 gün prim ödenmiş olması,


- Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için, sigortalılık süresi aramadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması,


Basın Çalışanının Kıdem Tazminatı

Basın çalışanlarının, yazılı ve görsel alanda başta olmak üzere tarafsız ve adil bir şekilde her alanda dünyada yaşanan tüm gelişmeleri kamuoyuna doğru ve hızlı bir şekilde sunma gayretleri içerisinde olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

I- GİRİŞ
Bu çerçevede, makalemizde önemli bir kamu hizmeti sunan basın çalışanlarının günümüzde çalışma hayatındaki önemli yasal güvencelerinden biri olan kıdem tazminatı konusu ele alınacaktır.

25 Haziran 2011 Cumartesi

Memur adayları için tercih ipuçları

Memur adayları için tercih ipuçları

Tercih yaparken bazı kuralları uyguladığınızda yerleşmeniz kolaylaşır. Püf noktalarına dikkat gerekiyor.

İşçinin İşyerinde Suç İşlemesi

 
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II fıkrasının (f) bendine göre, “işçinin işyerinde yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi” ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan bir hal olarak kabul edilmiştir. 




Mazeret İzni Yıllık İzinden Düşer mi?

 
Soru: 399 kanun hükmünde kararnameye tabi sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Almış olduğum mazeret izni yıllık izinden düşer mi?
 Onur ARIOĞLU







İşsizlik maaşında hak düşürücü nedenler

İşsizlik Sigortası Kanunu ile ilgili açıklamalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

İşsizlik maaşında hak düşürücü nedenler

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun uygulamasına ilişkin 3 No.lu tebliğin 12’nci maddesinde;
“a-İŞKUR tarafından teklif edilen, mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin işsizlik ödeneği kesilir. Büyükşehir belediyesi olan illerde belediye mücavir alanı olarak büyükşehir belediyesi mücavir alanı kabul edilir.

Borçlanma mağdurlarına emeklilik hakkı



Gazeteniz STAR’da, 12 Mayıs tarihli köşe yazımda, “SGK’nın tuzağına düşmeyin!”başlıklı bir yazı kalem almış ve birçok annenin doğum borçlanması mağduriyetini dile getirmiştik. Okurlarımıza kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse, isteğe bağlı sigortalı iken doğum borçlanması yapanların, doğum

DUYURU : SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNDAN YENİ UYGULAMA KISA MESAJ SERVİSİ (SMS) BİLGİLENDİRME HİZMETİ




KURUMUMUZCA YAPILACAK KISA MESAJ SERVİSİ ( SMS ) BİLGİLENDİRME HİZMETLERİ
İLE İLGİLİ DUYURU

24 Haziran 2011 Cuma

"Cumartesi" yıllık izinden düşer mi ?

Yaz geldi, özellikle okulların kapanışıyla emekçilerin büyük bir çoğunluğu tatil için yıllık izin taleplerini şimdiden hazırlıyor olsa gerek.

Yıllık izin hakkı konusunda ise merak edilen çok şey var. Kuşkusuz en önemli soru ise “İzin süresi nasıl belirlenir?”

Haklı Nedenle İşten Kendileri Ayrılanlar İşsizlik Ödeneği Alabilir - Sözleşmeli Personelin Mazeret İzni Yıllık İzinden Düşer mi?


Haklı Nedenle İşten Kendileri Ayrılanlar İşsizlik Ödeneği Alabilir - Sözleşmeli Personelin Mazeret İzni Yıllık İzinden Düşer mi?

Haklı Nedenle İşten Kendileri Ayrılanlar İşsizlik Ödeneği Alabilir

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı