30 Kasım 2011 Çarşamba

Sosyal güvenlik 'cep'e indi


Sosyal güvenlik 'cep'e indi



Sosyal güvenlikte tek çatı sistemi, meyvelerini vermeye devam ediyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan oluşan parçalı yapı yerine Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ihdas edilmesi, özellikle vatandaş yönünden pek çok sıkıntının sona ermesini sağladı.



Sosyal güvenlik gibi 74 milyonu ilgilendiren bir konuda her sorunun çözüldüğü elbette söylenemez. Ancak hayata geçirilen projeler, 5-10 yıl önce hayal bile edilemeyen hizmet seviyesine işaret ediyor. Bu projelerden birisi de "SMS ile bilgilendirme sistemi". 2012 itibariyle tüm Türkiye'de hayata geçecek olan sistemde, vatandaş (işçi, memur, esnaf, işveren vd.) sosyal güvenlikle ilgili hemen her konuda kısa mesajla bilgi sahibi olacak.
Örneğin sigortanız başladığında veya bittiğinde, aylığınız bağlandığında, emzirme, cenaze veya hastalık ödemeleriniz hesabınıza yattığında, hizmet borçlanmanız gerçekleştiğinde kısa mesajla haberdar edileceksiniz. Böylece "Acaba aylığım bağlanmış mıdır" diye SGK'nın kapısını aşındırmanıza, "Askerlik borçlanmam gerçekleşti mi" diye telefon üstüne telefon etmenize gerek kalmayacak. Sistemden yararlanmak için tek yapmanız gereken, http://app2.sgk.gov.tr/IletisimBilgileri/jsp/IletisimBilgileriSorgula.jsp linkinden giriş yaparak, kimlik bilgilerinizi sisteme kaydetmek.
SMS ile bilgilendirme hizmet zaten bazı SGK müdürlüklerinde uygulanıyordu. Ancak sistemin Türkiye geneline yaygınlaştırılması, hem vatandaşı hem de hizmet veren birimleri rahatlatmış olacak. SGK Başkanı Sayın Fatih Acar'ın şahsında, projede emeği geçen herkesi kutluyorum.

Engelli aylığı alabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, 20 yaşındaki %71 zihinsel engelli çocuğuma özürlü maaşı alabilir miyim? Alabilirsem şartlar nelerdir? H. Coşkun
Cevap: Değerli okurum, çocuğunuz için hem sosyal hizmetler müdürlüğüne (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı taşra birimi) müracaat ederek evde bakım ücreti talep edebilirsiniz. Ayrıca 2022 Sayılı Kanun kapsamında özürlü aylığı için de kaymakamlığa başvurabilirsiniz. Evde bakım ücreti olarak 571 lira, özürlü aylığı olarak da 100 ila 300 lira arasında aylık bağlanır. Çocuğunuzun özür oranı yanında gelir durumunuz da dikkate alınacaktır.

İsteğe bağlı iştirakçi olabilirsiniz

Soru: 21 yıllık devlet memuru iken istifa eden kişi Emekli Sandığı'na isteğe bağlı iştirakçi olabilir mi? İstifa eden memur, istifa ettikten sonra kaç ay daha sağlık hizmeti alabilir? İsteğe bağlı iştirakçi iken ne kadar kesenek ödememiz gerekir? Ben 20.05.1964 doğumluyum. 01.03.1982 tarihli SSK girişliyim ve 269 gün pirimim var. 26.11.1990 tarihinde devlet memuru olarak işe başladım. Askerliğimi memuriyetten önce yaptım ve borçlandım. 14 Aralık 2011 tarihinde kendi isteğimle memuriyet görevimden ayrılacağım. Kaç ay daha isteğe bağlı iştirakçi pirimi yatırmam lazım ve ne zaman maaşlı ve maaşsız emekli olabilirim? Emekli ikramiyemi ne zaman ve kaç yıl üzerinden alabilirim? Abdulkadir Oğuz
Cevap: Abdulkadir Bey, pek çok memur tarafından merak edilen konuları tek bir soruda bir araya getirmişsiniz. Çok kişiye faydalı olacak şekilde cevaplamaya çalışalım. 2008 yılı Ekim ayı başından önce göreve başlamış memurlar 5434 Sayılı Kanuna göre iştirakçi sayılırlar ve 10 yıllık hizmetlerini doldurduktan sonra istifa edip isteğe bağlı iştirakçi olabilirler. Derece ve kademeye göre değişmekle beraber, yaklaşık 460 lira civarında kesenek ödersiniz. 51 yaşınızı dolduracağınız 20 Mayıs 2015 tarihinde emekli olacaksınız. İsteğe bağlı iştirakçi olarak 1 yıl 9 ay daha kesenek ödeyip 25 yılı doldurduğunuz takdirde, kalan süreyi kesenek ödemeden de bekleyebilirsiniz. Emekli ikramiyeniz fiili hizmetiniz üzerinden hesaplanır ve isteğe bağlı ödeyeceğiniz kesenekler ikramiye hesabında dikkate alınmaz. İkramiyeniz emekli aylığınızın bağlandığı tarihte ödenir.


Sadettin ORHAN

kaynak : http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/176805-sosyal-guvenlik-cep-e-indi-makalesi.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı