29 Kasım 2011 Salı

Küçük işletmelerin krediye ulaşımı zorlaşacak

Küçük işletmelerin krediye ulaşımı zorlaşacak

Avrupa ekonomilerinde yaşanan krizin etkisiyle artan faizlerin faturası reel sektöre çıkacak.

Faizlerdeki artışın KOBİ'lerin krediye rahat ulaşımını engelleyeceğini belirten Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, finansman temininde sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Özdebir, "Kredi faizlerindeki artışın etkisiyle tahsilatta zorlanmalar olmaya başladı. İşletmeler malını satıyor ancak parasını alamıyor. Bankaların da mesafeli durmaya başlaması ile birlikte krediye erişim zorlaştı." dedi.

KKTC'de bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan ASO Başkanı, kamuda yerli malı kullanımına ilişkin bazı sıkıntılar yaşandığını da ifade etti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, üç defa yerli malının yüzde 15 pahalı olsa bile tercih edilmesine yönelik genelge yayımladığını hatırlattı. Kanun hükmünde kararname ile yapılan değişikliğin ardından Ulaştırma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın görevleri arasına yerli sanayinin desteklenmesinin girdiğini aktaran Özdebir, bu gelişmenin ardından bazı yabancı firmaların Türkiye'ye yatırım için çalışma yaptığını aktardı. Yerli malı kullanımına ilişkin ulaştırma ve sağlıkta özel toplantı yapmadıklarını ifade eden Özdebir, "Büyük şehirlerdeki raylı sistemlerin kararı Ulaştırma Bakanlığı'na bağlandı. Yakın markaja almak lazım. Ulaştırma Bakanlığı yurtiçinden alım yapacak. İlk etapta 300 vagonluk bir setten bahsediliyor." dedi.

ASO Başkanı Özdebir, cari açıktaki artışın yüzde 50'sinin enerji kaynaklı olduğunu belirterek Türkiye'nin bunu kullanmaya mahkûm olduğunu kaydetti. Sanayiciler için ana girdileri oluşturan ara malı üretiminde yeterli potansiyel olmadığının altını çizen Özdebir, Türkiye'nin ihracatta önemli paya sahip olan beyaz eşya ve otomobil için kullanılan sacın yurtdışından geldiğini kaydetti. Tüpraş'ın el değiştirdikten sonra Koç'un sentetik kauçuk ve karbon siyahını bırakıp daha kârlı olan akaryakıta ağırlık verdiğine dikkat çeken Özdebir, bu iki ürünün ithal edilmek zorunda kaldığını söyledi. Ereğli Demir Çelik'in Oyak'a verilmesinin de yanlış olduğunu ifade eden Özdebir, "Sektörün içinden birinin almasını tercih ederdim. Oyak'ın başka işkolları da olduğu için teknolojisi zor olan üretimler tercih edilmiyor. 'Fazla kâr elde etmesek de olur, çimentodan kazanabiliriz' düşüncesi hakim olabiliyor. Ereğli demir çeliği sektörün içerisinden gelen birisi satın alsaydı, her türlü sac üretimini yapabilirdi." diye konuştu.

 

Kaynak: Zaman Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı