30 Kasım 2011 Çarşamba

Kanun çıkmadı, memur zamlı maaşını 2012'de alacak

Kanun çıkmadı, memur zamlı maaşını 2012'de alacak


Şike yasasını değiştiren yasayı jet hızıyla geçiren Meclis, memura toplu zam kanununu ağırdan alınca memura zamlı maaşlar 2012 yılına sarkacak. Farklar yılbaşından sonra memurlara ödenecek. Yaklaşık 2,5 milyon memurun önümüzdeki yıl alacağı zam tutarı belirsizliğini koruyor. Zam oranı her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirleniyordu.




Yaklaşık 2,5 milyon memurun önümüzdeki yıl alacağı zam tutarı netliğe kavuşmadı. Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi. Sendikalar, toplu sözleşmenin bir an önce yapılarak zamlı maaşın belirlenmesini istiyor. Ancak henüz toplu sözleşme yasası bile çıkmadı. TBMM'nin açılmasının ardından öncelikli olarak çıkarılması gereken yasa, Başbakanlık'ta bekliyor. Bu durum, zamlı maaşların 15 Ocak'a yetişmeme ihtimalini güçlendirdi.

Memurların 15 Ocak'ta zamlı maaş alabilmesi için toplu sözleşme yasasının öncelikli olarak Meclis'e sevk edilmesi, ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi daha sonra ise Genel Kurul'a gelerek yasalaşması gerekiyor. Daha sonra da çıkacak kanun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde Hakem Heyeti devreye girecek. Sendikaların başvurusu üzerine Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığında oluşacak Hakem Heyeti, gelecek yıl için geçerli olacak memur maaş zammını belirleyecek. Bütün bu sürecin en geç 10 Ocak 2012 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Çünkü kurumların mutemetlerinin zamlı maaşları hesaplayabilmesi için en az 5 günlük süreye ihtiyacı var.

Ancak uzmanlar, 40 günlük zaman diliminde yasanın çıkmasının ve toplu sözleşmenin tamamlanmasının imkânsız olduğunu belirtiyor. Bu nedenle öne çıkan senaryoya göre, memur 15 Ocak'ta toplu sözleşmeden gelecek zammı alamayacak. Bunun yerine bütçede öngörülen yüzde 3'lük zammı alacak. Toplu sözleşmenin tamamlanmasının ardından ise ortaya çıkacak zamlı maaşa göre geriye dönük fark ödemesi yapılacak. Örneğin toplu sözleşme şubat ayına yetişirse 2 aylık, mart ayına yetişirse 3 aylık zam farkı ödenecek.

Öte yandan sendikalar, toplu sözleşmeye esas teşkil edecek yasanın bir an önce çıkarılması için bastırıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik nezdinde girişimlerde bulunan sendikalar, yasa tasarısının bir an önce TBMM'ye getirilmesini istiyor. Bakan Çelik ise gecikmeye ilişkin olarak Meclis gündeminin yoğunluğunu gerekçe gösteriyor. Bütçe görüşmelerinin devam etmesi nedeniyle Meclis programı bir hayli yoğun. Bütçenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Önümüzdeki günlerde ise Genel Kurul süreci var. Ayrıca bedelli askerlik düzenlemesi de Meclis'in öncelikli gündemleri arasında. Bu nedenle toplu sözleşme tasarısı Meclis'e sevk edilse bile Genel Kurul'da görüşülmeye başlamasının zaman alacağı belirtiliyor. Anayasa'ya referandumla giren toplu sözleşme hakkının kullanılabilmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1208053&title=kanun-cikmadi-memur-zamli-maasini-2012de-alacak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı