28 Kasım 2011 Pazartesi

Herkese sağlık güvencesi yılbaşında devreye giriyor



Herkese sağlık güvencesi yılbaşında devreye giriyor

Genel Sağlık Sigortası, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Böylece yeşil kartı ve sosyal güvencesi olmayanlar da sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Bu kişilerden ailedeki fert başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primini devlet ödeyecek. Hazine'nin üstleneceği sağlık primi ile bu kişiler, tıpkı sigortalılar gibi sağlık hizmeti alacak. Örneğin çalışırken işsiz kalanlar da bu imkândan yararlanabilecek.




Halen işsiz kalan biri, 100 gün boyunca sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. İş bulamaması halinde 100 günün sona ermesiyle sağlık hakkı sona eriyor. Yeni uygulamada başka bir geliri yoksa ya da ailenin geliri kişi başına asgari ücretin üçte birinden az ise sağlık primlerini Hazine ödeyecek. Brüt asgari ücretin 837 TL olduğu dikkate alındığında bu miktarın üçte biri yaklaşık 279 TL. Dört kişilik bir ailede geliri bin 116 TL'nin altında olan ailenin sağlık primini, 1 Ocak'tan itibaren Hazine üstlenecek. Böylece toplumun tamamının sağlık güvencesine kavuşması mümkün olacak.

Sosyal güvencesi olmayıp geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar ise gelirine göre kademeli şekilde sadece sağlık primi ödeyip sağlık hizmeti alabilecekler. Ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar, 33 lira sağlık primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilecek. Ailedeki kişi başına geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar 100 TL, geliri asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise 200 TL ödeyerek sağlık hizmeti alabilecekler.

Halen sosyal güvenlik mevzuatı gereği, özel sigortalar hariç kişilerin yalnız sağlık primi ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanma hakkı bulunmuyor. Bu hakka kavuşabilmesi için sigortalı olması ve emeklilik primi ile sağlık primini birlikte ödemesi şart. 1 Ocak'tan itibaren vatandaşa yalnız sağlık primi ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanma hakkı geliyor. Böylece, isteyenler gelirine göre 33 TL ile 200 TL arasındaki primi ödeyerek genel sağlık sigortalısı olabilecekler. Bu sigorta ile tıpkı diğer sigortalılar gibi sağlık güvencesine kavuşacaklar. Türkiye'de aktif çalışan kişi sayısı 17 milyon 400 bin. Emekli sayısı ise 9 milyon 498 bin. Toplamda 26 milyon 898 bin kişi emekli ve çalışan olarak sosyal güvenceye sahip. Bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişilerle birlikte sosyal güvence kapsamındaki kişi sayısı 62 milyon 789 bin. Bu rakama 9,5 milyonluk yeşil kartlılar da eklendiğinde sosyal güvenceye sahip olan kişi sayısı yaklaşık 72,3 milyona yaklaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Türkiye'nin nüfusu ise 73 milyon 722 bin. Buna göre yaklaşık 1,5 milyon kişi sosyal güvenlik kapsamında değil. Genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmesiyle birlikte bu kişilere sağlık primi ödeyerek sosyal güvenlikten yararlanma hakkı sağlanacak. 1 Ocak'tan itibaren yeşil kartlılar genel sağlık sigortası kapsamına alınacak ve sağlık hizmetlerinden faydalanmayı sürdürecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1207207&title=herkese-saglik-guvencesi-yilbasinda-devreye-giriyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı