30 Kasım 2011 Çarşamba

Dünyadan vergi haberleri

Dünyadan vergi haberleri



Almanya

Finans mahkemesi nükleer yakıt vergisini askıya aldı

Hamburg merkezli bir finans mahkemesi, Almanya'da oldukça tartışılan nükleer yakıt vergisine ilişkin olarak 19 Eylül tarihinde ihtiyati tedbir kararı aldı. Verginin anayasaya uygunluğunu sorgulayan mahkeme, bir şirketin ödemiş olduğu yaklaşık 131 milyon USD tutarındaki verginin iade edilmesine karar verdi.

19 Eylül tarihli Dow Jones Newswires haberine göre mahkeme, nükleer yakıt çubukları üzerinde bulunan verginin hatalı şekilde bir tüketim vergisi olarak sınıflandırılmış olabileceğini açıkladı. Her ne kadar mamul üreticileri tüketim vergilerini müşterilerine yükleyebilseler de Alman mevzuatına göre kamu hizmeti veren şirketler bu vergileri müşterilerine yansıtamıyorlar.

E. ON AG şirketinin açtığı dava sonucu alınan karar, vergiyle ilgili ilk mahkeme kararı olma özelliğine sahip. Ancak açılan diğer davaları inceleyen Alman Finans Mahkemeleri için emsal teşkil edebilir.

20 Eylül tarihli Reuters haberine göre, Almanya Maliye Bakanlığından ismi açıklanmayan bir yetkili temyize başvuracaklarını belirtti.

Hollanda

Mahkeme kararları % 30 oranındaki vergi istisnası uygulamasını kısıtlıyor

Hollanda'da Yüksek Mahkeme tarafından son dönemde alınan iki karar ile belirli uzmanlığa sahip yabancı çalışanların ilgisini Hollanda'ya çekmeye yönelik olarak Maliye Bakanlığınca uygulamaya konulan % 30 oranındaki vergi istisnasının aleyhine sonuçlar ortaya kondu.

Hollanda iş piyasasında az bulunan uzmanlığa sahip yabancılar için belirli koşullar dâhilinde uygulanan istisna ile on yıl boyunca çalışanların kazandıkları brüt ücretlere % 30 oranında istisna uygulanmaktaydı. Bu avantajın tanınması için uluslararası bir şirkette en az 2,5 yıl üst veya orta düzey yönetici olarak çalışmak yeterli koşul olarak kabul ediliyordu.

Alınan iki mahkeme kararında, uzmanlık alanı Hollanda'da zor bulunan bir alanda olsa da, kişinin genel eğitim seviyesinin dikkate alınması gerektiği ve istisnanın sadece alınan ücretlere uygulanabileceği, emekli aylıkları ve kıdem tazminatı gibi ödemelere uygulanamayacağı belirtildi.

İspanya

Servet vergisinin geri getirilmesi planlanıyor

İspanya Hükümeti, bütçe açıklarını kapatmak ve ekonomiyi rahatlatmak amacıyla servet vergisini yeniden yürürlüğe sokarak, yaklaşık 3 milyar USD tutarında vergi geliri elde etmeyi planlıyor.

15 Eylül tarihli Agence France-Presse (AFP) haberine göre, 2008 yılında kaldırılan tartışmalı vergi onaylandığı takdirde, 2011 ve 2012 yıllarını kapsayacak ve yaklaşık 160.000 kişiyi etkileyecek. Değeri 700.000 Euro üzerinde varlığa sahip kişileri etkileyecek olan vergi ayrıca evinin değeri 300.000 Euro üzerinde olan kişiler için de uygulanacak.

Aynı tarihli Reuters haberine göre; Maliye Bakanı Elena Salgado, ekonomik krizin bu verginin tekrar yürürlüğe girmesini gerekli kıldığını, zenginlerden toplanan bu verginin İspanya'nın krizden çıkmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Yürürlüğe girecek bu vergiler ile gayri safi milli hasılanın % 6'sı oranındaki bütçe açığı hedefinin (2010 yılına göre % 9,2 oranında daha düşük) yakalanması bekleniyor.

İsrail

Sosyal güvenlik programlarına fon sağlanabilmesi için vergi oranlarının artırılması istendi

İsrail'de artan yaşam pahalılığına karşı yapılan gösteriler sonucu oluşturulan hükümet komitesinden değer artış kazancı vekurumlar vergilerinin artırılması kararı çıktı.

İsrail başbakanı Benjamin Netenyahu tarafından atanan ve Tel Aviv Üniversitesi Ekonomi Profesörü Manuel Trajtenberg başkanlığında çalışan komisyon merakla beklenen raporunu 26 Eylül tarihinde açıkladı. Aynı tarihte yayınlanan Bloomberg haberine göre, raporda şu an % 24 olan kurumlar vergisi oranının 2012'de % 25'e ve 2013'te % 26'ya yükseltilmesi teklif ediliyor. Ayrıca 130.000 USD üzeri gelire sahip olan kişilerin ödedikleri gelir vergisi oranının artırılması da isteniyor.

Raporda ayrıca; değer artış kazancı üzerindeki % 20 oranındaki verginin % 25'e yükseltilmesi ve sahipleri çoğunlukla Avrupalı ve Amerikalılar olan boş apartman dairelerine daha yüksek bir vergi yükü getirilmesi de tavsiye edildi. Raporda ayrıca bazı elektronik eşyalar ve gıda maddelerinin ithalat vergilerinin kaldırılması önerildi.

Apartman inşaatı projeleri, konut reformları, yiyecek fiyatlarının düşürülmesi ve beş yaş yerine üç yaşından itibaren çocuklara ücretsiz eğitim sağlanması gibi sosyal reformların gerçekleştirilmesi için kullanılacak olan fonun beş yıl için yaklaşık 8 milyon USD tutarındaki maliyeti söz konusu vergi artışlarının yanında savunma bütçesindeki % 5 oranında bir kesintiyle karşılanacak.

İtalya

KDV artışı ve peşin ödenen yardımlaşma vergisi

Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisinde egemen olan borç krizi korkusunu azaltmak için harekete geçen İtalyan Hükümeti bir "yardımlaşma vergisi" (solidarity tax) için çalışmalarını hızlandırdı.

7 Eylül tarihinde İtalyan Senatosu'ndan geçen bütçe değişikliği, 54 milyon Euro tutarındaki bütçe açığını azaltmaya yönelik olarak harcama kesintilerini, emekli maaşlarındaki değişiklikleri ve vergi artışlarını içeriyor.

Yeni düzenlemeler yürürlüğe girer girmez İtalya'da KDV oranı % 20'den % 21'e çıkacak. Bütçenin dengeye ulaşacağı tahmin edilen 2013 yılına kadar yürürlükte kalacak olan "yardımlaşma vergisi", 300.000 Euro üzerinde gelire sahip olan kişilerin 300.000 Euro'yu aşan gelirleri üzerinden % 3 oranında alınacak.

Romanya

Vergi kanunlarında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi

Romanya Vergi Kanunu ve Mali Prosedürler Kanunu (Fiscal Procedure Code) üzerinde yapılan değişiklikler 31 Ağustos tarihinde kabul edilip, 2 Eylül tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeler ile kurumlar vergisi mükellefleri, kurumlar vergisini üçer aylık dönemler içerisinde veya önceki yılda hesaplanan vergi tutarı esas alınarak dört taksitte yıllık olarak ödeme seçeneklerinden birini seçebilecekler.

Küçük ölçekli kurumlar vergisi mükellefleri (üçten daha az çalışana sahip olan ve önceki yıldaki geliri 100.000 Euro'dan az olanlar) muhtasar beyannamelerini aylık yerine üç aylık dönemler içerisinde verebilecekler.

Yapılan diğer değişiklikler arasında peşin ödenen vergilere ilişkin verilen beyannamenin son teslim süresinin 45 günden üç aya çıkarılması yer alıyor.

Ayrıca yabancı şirketlerin Romanya'daki işyerleri de, Romanya mukimi şirketler ve kişiler gibi dar mükellef kurumlara Romanya'da verecekleri hizmetlerle ilgili olarak yaptıkları sözleşmeleri beyan etmek durumunda olacaklar.

Güneş Helvacı


http://www.vergidegundem.com/tr_TR/publicationPaper?categoryName=Vergide&publicationNumber=11&publicationYear=2011&publicationId=393461

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı