30 Kasım 2011 Çarşamba

Doğru beslenmek neden çok önemli?

Doğru beslenmek neden çok önemli?
“Beslenmemizi nasıl daha sağlıklı hale getirebiliriz?”
Bu sorunun yanıtı çok önemli. Çünkü bu yanıt, sağlıklı bir hayatın ve de hastalıklardan, özellikle de kronik hastalıklardan (şişmanlık, diyabet, hipertansiyon, kanser, artrit, Alzheimer...) korunmanın “altın anahtar”larından biri. Kısacası “beslenme” konusu çok ama çok önemli, karın doyurmaktan çok daha fazla anlamlar ifade ediyor.

Konu önemli olunca da, tartışmalar bitmiyor. Yeni fikirler üretiliyor, itirazlar, savunmalar, karşı düşünceler ortalıkta cirit atıyor. Bu aslında iyi bir gelişme de olmalı. Yeter ki tartışmalar “etik ve bilimsel değerlere ve insana saygılı olsun”, yeter ki “bilgili ve ilgili” insanlar tarafından yapılsın.
Dr. Murat Kınıkoğlu ve Dr. Canan Karatay’ın tartışması bence böyle bir tartışma.
İki doktor arasındaki görüş ayrılıklarının ilk bölümünü dün okudunuz. Hoş, faydalı ve güzel bir tartışma bu bana göre. Canan Hoca da, Murat Hoca da tecrübeli, bilgili, dikkatli hekimler. Bilgi ve tecrübelerini halka aktarma ve paylaşma konusunda âlicenap ve duyarlılar. Sağlığın herhangi bir alanında eğitim almadan sadece ticari nedenlerle gazete ve televizyonlarda boy gösteren “ot, çöp, sap, saman sahtekârları da” değiller. İkisi de beslenme-sağlık konusuna duyarlı, bu konuda ciddi biçimde kafa patlatan, tecrübeli doktorlar.

Dr. Karatay’ın Dr. Kınıkoğlu’na verdiği yanıtların son bölüm özetini bugün yayınlıyorum.
Umarım işinize yaramıştır bu güzel, seviyeli eleştiriler ve karşı görüşler...
Her iki meslektaşıma da teşekkür ediyorum... Benim fikirlerimi zaten biliyorsunuz ama özetini bilahare size aktaracağım.

ARAŞİDONİK ASİT TEHDİDİ VAR MI?
Dr. Canan Karatay, Dr. Murat Kınıkoğlu’nun “Fazla miktarda yumurta yendiğinde aşırı miktarda araşidonik asit kazanılacağını, aşırı araşidonik asidin ise romatizmayı, astımı, alerjiyi, damarlardaki iltihaplanmayı azdıracağı” uyarısına asla katılmıyor. Ona göre hayvansal bir gıda olan yumurtada az miktarda omega-6 yanında fazla miktarda omega-3 bulunmakta. “Omega-6’nın az olması demek, bitkisel kaynaklı omega-6 yağlarının az tüketilmesi anlamına gelmelidir” ve ekliyor: “Araşidonik asit, bitkisel kaynaklı omega-6 yağlarındandır.” Kısacası Karatay Hoca’ya göre yumurta tüketmekle araşidonik asit miktarını artırma riski söz konusu olmaz.

MEYVENİN AŞIRISI ZARARLI MI?
Son bir nokta daha: Dr. Kınıkoğlu’nun “Canan Hoca meyve tüketimini de yasaklıyor” şeklindeki endişesine de katılmıyor Canan Hoca. Diyor ki; “Ben kilo vermek ya da insülin ve Leptin direncini kırmak isteyenlerin aşırı miktarda meyve yememelerini öneriyorum.” Ve ekliyor: “Aşırı miktarda meyve tüketimi, vücuda fazla miktarda fruktoz kazanımına neden olabilir ve bu durum insülin direncini de, ürik asit ve trigliserid artışını da tetikleyebilir.”

Beden kadar ruhu da beslemek lazım

BANA GÖRE
Değerli okur, hekimlerimizin beslenme-sağlık ilişkisi konusunda kitaplar yazmaları, dahası tartışmalara girmeleri en çok bizim ve sizin yararınızadır. Bu farklı görüşlerden ortaya çıkacak yeni doğrular, sağlığınızı koruma bakımından en çok sizin, bizim işimize yarayacaktır. Yaklaşık 10 yıldır gazete ve televizyonlarda “sağlığın temel belirleyicisinin beslenme tarzı ve fiziksel aktivite düzeyi gibi yaşam tarzınıza ilişkin seçimler” olduğunu ileri süren bir hekim olarak, beslenme konusunda çıkan her yeni kitap, bilimsel içerikli her yeni tartışma beni sevindirir. Çünkü sağlıklı bir hayatın yolu her şeyden ama her şeyden çok bedeni ve ruhu doğru birlikte beslemekten geçiyor.
“Keşke, ruhumuzu nasıl daha iyi ve doğru besleyebiliriz” tartışmaları da bir an önce başlasa. Çünkü “açlık da kıtlık da aslında orada” yaşanıyor ve “ruhun beslenmesi ıskalanınca” da işin her yanı aksamaya başlıyor...

ÇARŞAMBA NOTLARI
- AĞRI KESİCİLERE DİKKAT: Geçen hafta yapılan bir açıklama, yüksek dozda PARASETAMOL kullanımının ağır karaciğer zararlanması yapabileceğini bir kez daha gösterdi.
- ALKOL-MEME KANSERİ BAĞLANTISI: Alkol tüketimi sık olan kadınlarda meme kanseri daha sık görülüyor. Özellikle “kırmızı şarap tüketiminin artışı ile meme kanseri arasında bir bağlantı olabilir” deniyor.

 OSMAN MÜFTÜOĞLU

http://www.hurriyet.com.tr/magazin/yazarlar/19355269.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı