28 Kasım 2011 Pazartesi

Bedelli askerlik yapanın kıdem tazminatı


Muvazzaf askerlik hizmetini bedelli olarak yapanların kıdem tazminatı yönünden durumlarının nasıl olacağı merak edilen bir konu. Bedelli olarak askerlik  yapılması konusu son günlerde kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışıldı.

.

Bunun sonucu olarak da Bakanlar Kurulu tarafından kanun tasarısı hazırlandı.  Türkiye Büyük Millet Meclisini Başkanlığı'na 22.11.2011 tarihinde sunulan   bedelli askerlikle ilgili kanun tasarısı  yasalaştığı takdirde bir çok  kişi askerlik hizmetini bedelli olarak yapmış sayılacak. Ancak burada bedelli askerlik yapanlara kıdem tazminatının  ödenip ödenmeyeceği sorusu gündeme geliyor. Kanun tasarısına göre bedelli askerliğe ilişkin öngörülen koşulları sağlayan ve parasal tutarı ödeyen herkes bir gün bile silah altına alınmadan askerliğini yapmış sayılacak. Bu durumda  olanlara askere gitmeleri yönünde bir çağrı kağıdı gelmeyeceği için  işverenlerine karşı askere gitme durumlarını ispat edemeyecekler. Bir başka hususda bu kişiler fiilen askerlik yapmayacakları için kanunun öngördüğü fiili durumda gerçekleşmemiş olacaktır. Dolayısı ile bedelli askerlik yapanlar silah altına alınmayacakları için işverenlerinden kıdem tazminatı alamayacaklardır. Ancak bu durumda olanlar bir gün bile askerlik yapmış olsalar veya yapacaklarına dair bir yazı taraflarına tebliğ edilmiş olsa kıdem tazminatı alabilirler.

Okur sorularına cevaplar

 Kaloriferini  yakmayan ev sahibine ne yapılabilir
 Soru: Apartmanda yöneticiyim. Bir daire sahibi Almanya'da oturuyor.  Evini kiraya vermeden boş tutuyor. Aidatlarını düzenli olarak ödüyor.  Evinin kalorifer peteklerini kapalı tutuyor. Bu dairenin alt ve üst katında oturanlar evlerinin soğuk olduğundan şikayetçi oluyorlar. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Ramazan Duran
Cevap: Bir daire sahibinin kendi evindeki kalorifer peteklerini kapatmış olması diğer daire sahiplerini ilgilendirmez. Sayın Duran, Almanya'da oturan komşunuzla konuşarak bu sorunu gidermeye çalışmanız gerekiyor.

Sebepsiz işten çıkarılan kapıcının hakları
 Soru: 01.09.2002 - 01.11.2011 tarihleri arasında bir apartmanda kapıcı olarak çalıştım. Sebepsiz yere işten çıkarıldım. Apartmandan alabileceğim haklar nelerdir ve nasıl alabilirim O.Sivrioğlu
Cevap: Sayın Sivrioğlu, işyerinde yaklaşık dokuz yıl iki ay çalışmanız bulunmaktadır. Bu süreye ait (56) günlük ücretiniz tutarında ihbar tazminatı alabilirsiniz. Ayrıca  Dokuz yıl iki aylık sürenin kıdem tazminatını alabilirsiniz. İhbar ve kıdem tazminatı dışında ücret, ikramiye ve yıllık izin gibi ödenmemiş diğer haklarınızıda talep edebilirsiniz. Bu haklarınızın ödenmemesi durumunda  çalışma ve iş kur müdürlüklerine başvurabilirsiniz yada iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Bağ-Kur'da askerlik borçlanması
 Soru: 1979 yılında yaklaşık iki yıl askerlik yaptım. 2000 yılından itibaren Bağ-Kurlu olarak prim ödemekteyim. Askerlik süresini borçlanabilir miyim?  R.Aksoy
Cevap:Sayın Aksoy, askerlik sürenizi borçlanabilirsiniz. Askerlik süresi sigortalılığınızın başlangıcını yaklaşık iki yıl öne çeker. Bu durumda sigorta başlangıcınız 1998 yılı olur.
 Sendikal ücretten yararlanma
Soru: Oğlum bir işyerinde çalışıyor. Sendika üyesi olmadan sendikanın toplu iş sözleşmesinden yararlanmak istiyor. Bunun için için sendikaya ne kadar para ödemesi  gerekiyor? B.Sancak.
Cevap: Toplu iş sözleşmesinin tarafı sendikaya üye olmadan  sendikanın yapmış olduğu toplu iş sözleşmesinden yararlanılabilir. Bunun için igili sendikaya üyelik aidatının üçte ikisi kadar aylık aidat ödenmesi gerekiyor. Bu aidata dayanışma aidatı deniliyor. Üyelik aidatı işçinin bir günlük ücretinden fazla olamıyor. Sayın Sancak, oğlunuz toplu iş sözleşmesinin tarafı olan sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanabilir.

 ARİF TEMİR / GÜNEŞ

 28.11.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı