30 Kasım 2011 Çarşamba

Aylığını Türkiye'ye gönderten prim ödemez

Aylığını Türkiye'ye gönderten prim ödemez

 
Almanya'da yaşayan çifte emekli Türklerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bağlanan aylıklar üzerinden de Alman sağlık ve bakım sigortasına ek prim kesilmesine tepkiler artıyor. Alman Emeklilik Sigortası uzmanı Hakan Sadi Kantürk, "Almanya'dan bağlanan emekli aylığını Türkiye'ye havale ettirenler, prim kesintisini durdurabilir ve ek prim ödemekten de kurtulabilir" dedi.








ALMAN Emeklilik Sigortası uzmanı Hakan Sadi Kantürk, çifte emeklilere yönelik 1 Temmuz 2011 tarihinden beri uygulanan ek prim uygulamasının önüne geçilebileceğini söyledi.

Sigorta uzmanı Kantürk, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bu yaz aylarında yapılan yasal değişiklikle, Türkiye'deki emekli aylıkların da artık sağlık ve bakım sigortası primlerinin hesaplanmasında dikkate alındığını belirterek, sağlık ve bakım sigortasına ek prim ödemek istemeyen emekliler için şu tavsiyede bulundu:

Üyelik feshedilebilir
"Hem Türkiye hem Almanya'da emekli olup da, yılın altı ayından fazla veya ağırlıklı olarak Türkiye'de kalan emekliler, Alman Emeklilik Sigortası'ndan bağlanan aylığının Türkiye'ye havale edilmesini isteyip, sağlık ve bakım sigortası prim kesintilerinin durdurulmasını talep edebilirler. Böylece hem emeklinin cebine daha fazla aylık girmiş olacak hem de Türkiye'deki aylık yüzünden Almanya'da ek prim ödemekten kurtulmuş olunacak. Alman sağlık sigortası üyeliğinden çıkmak için illa Türkiye'ye kesin dönüş yapmış olmak gerekmiyor. Yılda 183 gününden fazla Türkiye'de ikamet edildiğini beyan etmek veya ikametini Türkiye'ye naklettiğini bildirmek, Alman emeklilik sigortasından bağlanan aylığın Türkiye'ye gönderilmesini talep etmek için yeterli."

Acil tedaviler yapılır
Yılın altı ayından fazla Türkiye'de kaldığı gerekçesiyle Alman sağlık sigortası üyeliğini feshederek aylıklarından prim kesintisini durduran çifte emekli Türklerin, Türkiye'de zaten Sosyal Güvenlik Kurumu SGK üzerinden her türlü sağlık tedavilerini yaptırabileceklerini belirterek, "Bu durumdaki emekli vatandaşlar, Almanya'ya gelip gittiklerinde de SGK'dan tanzim ettirecekleri üçer aylık dönemler için geçerli olan TA-11 adlı formül ile burada acil durumdaki sağlık tedavilerini yaptırabilirler. Emekli vatandaşlar bu yolla Alman sağlık ve bakım sigortalarına tek kuruş prim ödemen SGK'nun vereceği formülle burada sağlık tedavilerini yaptırabilirler" diye konuştu.

Yeniden üye olunabilir
Bir çok Türk emeklinin, "Alman sağlık sigorta sisteminden çıkarsam beni tekrar üye olarak kabul etmezler" yolundaki endişelerin de gereksiz olduğunu açıklayan Alman Emeklilik Sigortası uzmanı Hakan Sadi Kantürk, "Oturma izinlerini iptal etmemiş olup da Almanya'ya geri dönen emekliler, istedikleri zaman yeniden Alman sağlık sigortası üyesi olabilirler. Bunun için Türk emeklinin Almanya'ya taşındığını beyan edip ikamet kayıt belgesi (Meldebescheinigung) ibraz etmesi yeterli. Yani Almanya'ya döndüm ve burada yaşıyorum diyen Türk emekliler, istedikleri zaman yeniden Alman sağlık sigortasına üye olabilirler. Kaldı ki, Almanya'da herkese genel sağlık sigortası zorunluluğu var. Dolaysıyla Almanya'ya gelen hiçbir emekli, sigortasız kalmaz" dedi.

Almanya'da sağlık sigortalarıyla ilgili mevzuatın yer aldığı 5 nolu Sosyal Kanun Kitabı'nın (SGB V) 228. maddesinin 1. bendinde yapılan değişiklikle, 1 Temmuz 2011'den itibaren sağlık ve bakım sigortaları için kesilen prim miktarı hesaplanırken, yurtiçindeki gelir ve emekli aylıkların yanı sıra, yurtdışındaki benzer gelirler de artık dikkate alınıyor.

Almanya'da emeklilerin elde ettikleri gelirlerinin yüzde 14,9'u oranında sağlık sigortası primi yatırması gerekiyor. Bu primin yarısı emeklilik sigortası, diğer yarısını ise emekli ödüyor. Buna ilaveten emekli, gelirinin yüzde 1,95'i oranında bakım sigortası primi ödemek zorunda.

 

Ayhan CAN / FRANKFURT

http://www.hurriyet.de/haberler/gundem/1065321/ayligini-turkiyeye-gonderten-prim-odemez

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı