30 Kasım 2011 Çarşamba

Artık Kirada Vergiyi Maliye Belirleyecek

Artık Kirada Vergiyi Maliye Belirleyecek

Maliye, kira gelirinin vergilendirilmesinde, Al Caponeu hapse atan ABD Vergi İdaresini örnek alarak radikal değişikliğe gidiyor.

Maliye Bakanlığı, halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde, radikal değişikliğe gidiyor. Star gazetesinin haberine göre yeni sistemde, beyan edilecek kira tutarını ve ödenecek vergi bedelini ev sahibi değil Maliye Bakanlığı belirleyecek. Söz konusu sistem, ünlü mafya lideri Al Capone'u hapse atan ABD Vergi İdaresi'nin uyguladığı modelden örnek alındı. Maliye Bakanlığı'nın kira vergisi için geliştirdiği yeni sistem, 2012 yılından itibaren uygulanacak. Mevcut durumda, ev sahipleri her yıl Mart ayında, bir önceki yıl elde ettikleri kira gelirlerini beyan ediyor. Yani, beyanda ev sahibinin beyanı esas alınıyor. Beyana göre de, ev sahibinin ödeyeceği kira vergisi tutarı değişiyor. Busistemde, ev sahipleri kira gelirlerinin bir kısmını gizleyerek vergi kaçırabiliyor.

Miktarı vergi daireleri söyleyecek

Yeni sistemde ise kira gelir beyannameleri ve ödenecek tutarlar ev sahiplerinin bağlı olduğu vergi idareleri tarafından hazırlanacak. Bunun için bir bilgisayar sistemi geliştirildi. Vergi idaresi, ev sahiplerinin ödeyeceği kira bedelini ise, bankaya yatırılan kira tutarlarını, tapu kayıtlarını ve emsal kira gelirlerini baz alarak tespit edecek. Örneğin, Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde bir kirada konutu bulunan Ahmet Bey'in, elde ettiği kira geliri, banka hesapları ve aynı ilçede bulunan diğer konutların kira gelirleri karşılaştırılarak bulunacak. Ve kira vergisi de bulunan gelir üzerinden kesilecek. Eğer ev sahibi 'ben bu kadar kira geliri elde etmedim' itirazında bulunursa, bunu kanıtlayacak. Kira beyannameleri de, ev sahipleri tarafından değil vergi idareleri tarafından hazırlanacak.

1 milyon ev sahibini etkiliyor

Maliye Bakanlığı'nın, kira vergisinde getirdiği düzenleme Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon ev sahibini ilgilendiriyor. Verilere göre, 2010 yılında Türkiye genelinde toplam 657 bin 312 ev sahibi kira geliri beyannamesi verdi. Bu sayının, 2011 yılı vergilendirme döneminde 750 bine çıkması planlanıyor. Şu anda yaklaşık 100 bin ev sahibinin kira beyannamesi vermediği belirlendi. Söz konusu ev sahiplerine de kira vergisini ödemesi için mektup gönderildi. Söz konusu sistemin, ünlü mafya lideri Al Capone'nu hapse atan ABD vergi idaresinden örnek alındığını bildirildi. ABD Vergi Dairesi (IRS), söz konusu sistemi ücretli ve serbest meslek sahiplerine de uyguluyor.

 

Kaynak: haber365

1 yorum:

  1. Xavi Gerad Jude Am. Aiicco Sigorta plc temsilcisi. Biz 3% geri ödeme oranında kredi sunuyoruz. Bu (CEO) e-posta adresine bizimle irtibata ilgilenen varsa: xavigeradloanfirm@yahoo.com
    Sadece Aiicco sigorta plc izin alır 20 yaş üzeri edin.
    Bireysel Krediler Yatırım.
    İşletme Kredileri Yatırım.
    Konsolidasyon Kredi.
    İnşaat Krediler.
    Bir veya ödeme yaşındaki seçin.
    Plan kapsamında aylık ve yıllık ödemeler arasında seçim yapın.
    Esnek kredi koşulları.
    Yıl 5000 8000.000.00 Euro kadar kredi yok.
    Firmamız Güvenilir, Verimli, hızlı ve dinamik bir işlemdir. Bize bugün .. SR GERAD JUDE Yatırım plc: Yanıtlar İsim gönderilmesi gerekmektedir. E-posta: xavigeradloanfirm@yahoo.com

    YanıtlaSil

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı