30 Kasım 2011 Çarşamba

8 yılda muayene olmayı çok sevdik


8 yılda muayene olmayı çok sevdik

Türkiye doktora gitme rakamlarında son 8 yılda büyük bir artış gerçekleşti. 8 yıl önce yılda ortalama 3 defa doktora gidilirken bu sayı 2011 yılında yaklaşık 8 oldu.





Bu yıl kişi başına doktora müracaat sayısı 7.7’ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı, koruyucu ve temel sağlık hizmetleri için 2012 yılı bütçesinden 6 milyar 652 milyon TL ayırdı. Bakanlık, aile hekimliği uygulamasına geçmesiyle doktora ulaşımı kolaylaştıran yeni sağlık sistemine ilişkin verileri yayımladı. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasıyla üç ayrı dönemdeki doktorlara yapılan müracaat oranlarını karşılaştırdı. 1994 yılında sağlık ocağı veya hastaneye yılda başvurma sayısı sadece 1.7 iken bu rakam 2002’de yılda 3 defaya yükseldi. 2011 yılında ise sağlık ocağı, aile hekimi veya hastaneye yıl içinde müracaat sayısı 7.7’ye çıktı. Sağlık Bakanlığı ayrıca üç ayrı dönem için teşhis ve tedavi hizmetlerindeki rakamları karşılaştırdı.

492 milyon muayene

8 yıl önce bir içinde 184 milyon muayene, bu yıl sayı 492 milyon muayeneye çıktı. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde muayene sayısı ise 2011 yılında 7 milyonu geçti. Bakanlık rakamlarına göre Kasım ayı itibariyle 69 şehirde, 739 hastanede bulunan çağrı merkezi yoluyla günde ortalama 70 bin kişi randevu alarak muayene oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın hedefi bu yöntemi 81 ilde yaygınlaştırmak. Yatağa bağımlı hastaların da evde tedavi olmalarına olanak sağlayan sistemle geçen yıl bu hizmetten 98 bin kişi yararlandı. Bu hizmet tüm illerde verilirken 2012 yılında 140 bin vatandaşın evinde tedavi edilmesi amaçlanıyor.

‘Da Vinci’ ile bebek sevinci

SEZARYENLE yaptığı son doğumunda bağlanan yumurtalık tüpleri “Da Vinci robotu” ile açılan 33 yaşındaki Özcan Koç, bir erkek bebek bekliyor. Türkiye’de bu ameliyatın tek yapıldığı yer olan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Şefi Prof. Ahmet Göçmen, robotik cerrahi ile tüp açma ameliyatlarının hastayı tüp bebek yönteminden kurtardığını kaydetti. Göçmen, “Tüpleri robotik cerrahi yle tüpleri açılan her 10 kadından 7’si hamile kalıyor. Bu hastamız 2 yıl önce tüplerinin açılması amacıyla açık cerrahi geçirmiş ama gebelik olmamış. Yapılan muayenede, her 2 tüpünün kapalı olduğunu gördük. Robotik cerrahi yardımıyla açtık. Şuanda hastamız 18 haftalık sağlıklı bir erkek bebek bekliyor” diye konuştu. Amasya’da yaşayan ve 14 yıllık evli olan Özcan Koç ise, yeniden anne olmanın sevincini yaşadığını söyledi.

Deniz Güçer'in haberiVATAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı