HÜRİYET

Facebook Takip Etmek İçin Beğen

14 Ağustos 2011 Pazar

Kahve tansiyonu yükseltir mi?




Kahve, dünyada en yaygın ve en çok kullanılan içeceklerden biri... Genel kanı kahvenin taşıdığı çok sayıda bileşen içerisinde özellikle kafein ve türevlerinin yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu yükselttiği yönünde. Ancak bu konuda yapılan bilimsel nitelikte klinik çalışmalar tam bir çelişki ortaya koyuyor. Bazı çalışmalarda kan basıncında hafif bir yükselme bildirilirken bazılarında herhangi bir değişikliğe yol açmadığı rapor ediliyor. Hatta bir başka çalışmada sanılanın aksine tansiyonu düşürdüğü gözlenmiş. Bu tartışmalara daha net bir açıklama getirebilmek için çok yeni bir çalışmada dört farklı kahve tipinin etkisi hem deney hayvanlarında ve hem de insanlarda araştırılmış.

İncelenen kahve tipleri Arap, Türk ve Amerikan kahvesi ile çözünür kahve... Deneye başlanmadan herbirinin kafein miktarı ölçülmüş ve en yüksek kafein oranı çözünür kahvede çıkmış (yüzde 15 kadar). Ardından yüzde 10.1 kafein oranıyla Türk kahvesi geliyor. Kafein oranı Amerikan kahvesinde yüzde 6.4 iken, en düşük miktar ise Arap kahvesinde bulunmuş (yüzde 5.6). Ancak Arap kahvesi koyu hazırlandığından daha yüksek miktarda kahve kullanılıyor. Dolayısıyla da Arap kahvesi içildiğinde diğer kahve çeşitlerine göre vücuda iki misli kafein alınıyor.

Meğer masummuş!
Araştırmada deney hayvanları (sıçan), normal tansiyonlu gönüllüler ve orta derecede yüksek tansiyon hastaları kullanılmış. Çalışmada sigara içmeyen 200 kadın ve 200 erkek gönüllü yer almış. Gönüllülere çalışmadan iki hafta önceden başlayarak çalışma süresine kadar kafeinli başka içecek içilmesine izin verilmemiş. Sıçanlara ağız yoluyla uygulandıktan ve gönüllü insanlara da bir büyük bardak kahve içirildikten sonra iki saat süresince her yarım saatte bir kan basıncındaki değişim ve kalp hızı izlenmiş.
Sonuç ilginç! Kahve verildikten sonra gerek normal tansiyonlu gerekse hafif yüksek tansiyonlu gönüllülerde ve deney hayvanlarında bir saat içerisinde kan basıncı ve kalp hızında yüzde 10-15 arası belirgin bir düşme gözlenmiş. Aslında kahvenin bu etkileri orta derecede yüksek tansiyon hastalarında daha da belirgin olarak görülmüş. Araştırmacılar kahvenin kan basıncını düşürücü etkisinin muhtemelen kahve içerisinde bulunan polifenolik yapıdaki flavonoit grubu polifenolik bileşenlere bağlı olabileceğini ileri sürüyor. Bilindiği gibi flavonoitler yapısal özelliklerine bağlı olarak antioksidan etki gösteriyor.
 Prof. Dr. Erdem YEŞİLADAhttp://www.stargazete.com/yazar/prof-dr-erdem-yesilada/kahve-tansiyonu-yukseltir-mi-haber-374377.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

CEP