30 Haziran 2011 Perşembe

YENİ asgari ücret, yarından itibaren yürürlüğe girecek. YEMEK PARASI 8 KURUŞ ARTTI Net asgari ücretin yüzde 54’ü kadar kesinti var


YENİ asgari ücret, yarından itibaren yürürlüğe girecek.

 1 Temmuz’dan itibaren, bekar bir işçinin eline geçecek olan net asgari ücret günlük 97 kuruş, aylık 29 lira artmış olacak.
 Brüt 837 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretten; yapılacak kesintiler, ele geçen net tutar ve işverene maliyeti tabloda gösterilmiştir.


YÜZDE 54 KESİNTİ
 Tablodan da fark edileceği gibi, işçi ve işverenden yapılan vergi ve prim kesintilerinin toplamı, net asgari ücretin yüzde 54’ü kadar. Bu oran konut kapıcılarında yüzde 43 oluyor.
 Konut kapıcıları, kesintiler yönünden nispeten avantajlı.
 Nedenine gelince, konut kapıcılarına ödenen ücretler, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabi değil. Böyle olunca, kapıcıların eline geçen net ücret 52.50 TL daha fazla oluyor.
 Tablodaki ücret, bekar bir işçiyle ilgili. İşçinin medeni durumuna ve çocuk sayısına göre, eline geçen ücret biraz daha artıyor.

YEMEK PARASI 8 KURUŞ ARTTI
 Yeni asgari ücretle birlikte;
 Sigorta primine tabi tutulmayacak günlük yemek parası 8 kuruş artarak, 1.59 TL’den 1.67 TL’ye yükseldi.
 Sigorta primine tabi tutulmayacak çocuk zammı ise günde yaklaşık 3 kuruş, aylık olarak da 81 kuruş arttı.

TAVAN ÜCRET 5.440 TL
 Yeni asgari ücretin yürürlüğe girmesiyle, daha önce 5.177,40 TL olan, sigorta primine esas aylık tavan ücret 5.440, 50 TL’ye yükseldi.
 Tavanın üzerinde ücret alanın, örneğin 9 bin TL aylık ücreti olanın 5.440,50’nin üzerindeki ücretinden (işçi ve işveren) sigorta primi ve işsizlik sigortası primi kesilmeyecek.
 Asgari ücret ve asgari geçim indirimi, 31 Aralık 2011’e kadar uygulanacak. 1 Ocak 2012’den itibaren yeniden belirlenecek.


 PROF. DR. ŞÜKRÜ KIZILOT / HÜRRİYET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı