29 Haziran 2011 Çarşamba

Teknoloji sayesinde eşimi her an takip edebiliyorum

Uluslararası araştırma şirketleri, bilgiye erişimi üretim için olmazsa olmazlar arasında gösterirken mobil teknoloji kullanımında kadınlar halen azınlıkta. Bunun için üretimde aktif rol oynayamıyorlar.

İnsan hakları ile kadın girişimciliği konularında küresel fikir liderlerinden biri olarak kabul edilen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair, daha çok kadının teknoloji kullanması ve iş hayatına girmesi gerektiğini söyledi. GSMA mWomen Programı'nın dünya çapında hamiliğini ve Cherie Blair Vakfı'nın da başkanlığını yapan Blair, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından başlatılan 'Teknoloji'de Kadın Hareketi' programına katıldı. 4 çocuğu olan, çalışan ve teknoloji ile iç içe bir kadın olduğunu vurgulayan Blair, "Şu an Türkiye'deyim ve internet sayesinde eşimin Amerika'da neler yaptığını takip edebiliyorum." dedi. Blair, eşi Tony Blair'in başbakanlık yaptığı dönemde teknolojik gelişmelerden mümkün olduğunca çok yararlandığını aktardı. 2010'da 5,3 milyon cep telefonu kaydı olduğunu ve yüzde 90'ının erişim hakkı bulunduğunu aktaran Blair, ancak kadınların söz konusu rakam içindeki payının yüzde 23 olduğunu söyledi. 300 milyon kadının cep telefonu olmadığını aktaran Blair, "Cep telefonu sahibi kadınların yüzde 75'i kendisini daha özgür ve girişimci hissediyor.

Mobil cihazların önemi tartışılmaz. Kadınların iletişim ürünlerinden faydalanması ekonomiye 13 milyar dolarlık bir ivme kazandıracaktır. Çünkü kadına yapılan her bir yatırım ailelere geri dönüyor." diye konuştu. Teknolojinin gelişmiş ülkelere has olmadığına dikkat çeken Blair, özellikle refah seviyesi düşük kadınlar için teknolojinin daha çok gerektiğini söyledi ve ekledi: "Eğer siz kadınların potansiyelinin önünü kapatmazsanız küresel bazda daha büyük bir ekonomi göreceksiniz. Ancak kadınların bu potansiyeli kapatılıyor. Toplumda eşit olmayan bir yapıya sahipler.

Dünya üzerindeki 1,2 milyar ihtiyaç sahibi var. Bunların yüzde 70'i kadın. Çoğunluğu fakir ve imkanların yüzde 10'una ulaşabiliyorlar. Bu sadece kadına zarar veren bir unsur değil. Tüm topluma zarar veriyor. Dünya Bankası, kadınların cep telefonu sahibi olması ile makro seviyede yoksulluğun ortadan kalkacağını söylüyor. Tüm bunları göz önünde bulundurmak gerekli."
150 milyon kadına ulaşmak istiyoruz

Özellikle de gelişmekte olan ülkelere yönelik projeler yapmak istediğini söyleyen Blair, tüm dünyada kadınlara ilham vermek için dernek kurduğunu ve 150 milyon kadına ulaşmak istediğini kaydetti. Kendi ailesinden de örnekler veren Blair, anne ve babasının gençken ayrıldığını, bu nedenle kadınların ekonomik özgürlüğünü alıp ayaklarının üstünde durmalarının çok önemli olduğunu, hayatın ne getireceğini hiç kimsenin önceden bilemediğini belirtti.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1152342
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı