27 Haziran 2011 Pazartesi

Staj başlangıcı emekli olurken neden sayılmıyor?


Staj başlangıcı emekli olurken neden sayılmıyor?Soru: 1 Ekim 1987 okul staj döneminden sigortalıyım. Bu sigortanın emekliye sayılmadığı söyleniyor. Ama bazıları da sigortaya sayılıyor, maaşı düşük alırsın deniyor. Kamudaki sigortamda 1997 Aralık ayında başlıyor. Aradaki senelerde sigorta gözükmüyor. Benim emekli olmam için hangi sene baz alınmalı ve kaç yaşında emekli olabilirim? Mehmet ÇAĞLAYAN


Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Prim ödenmediğinden emeklikte değerlendirilecek primde yoktur. Staj döneminde kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek, sigortalının hasatlık, iş kazası ve meslek hastalığı güvenceye alınır. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarasının ve sigorta kartının emekli olana kadar kullanılması da sizde olduğu gibi sigortalılarda yanlış anlamalara yol açıyor.

Emekliliğinize esas başlangıç tarihiniz, Aralık 1997 de adınıza ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenen gündür. Bu başlangıcınıza göre emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5900 gün prim ödemeniz şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - POSTA

twitter.com/vergivekanunlar

http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı