27 Haziran 2011 Pazartesi

Sigortalıların sigorta başlangıcının bildirilmesi(4/b)



Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları, bu mükellefiyetlerinin başlangıç tarihi itibarıyla başlar. Bu tarih, vergi dairelerince 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.
-Gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıkları, esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerine tescil tarihi itibarıyla başlar. Bu tarih, esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerince 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.

 
-Kolektif şirket, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ile donatma iştiraki ortaklarının sigortalılıkları, vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihte başlar. Bu tarih, vergi dairelerince 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.

-Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihte başlar. Bu tarih, şirket yetkililerince 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.

-Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılıkları, şirketin ticaret siciline tescil edildiği tarihte başlar. Bu tarih, ticaret sicil memurluklarınca 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.

-Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıkları, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlar. Bu tarih, ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin, devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla şirket yetkililerince 15 gün içinde Kuruma e-sigorta yoluyla bildirilmek zorundadır.

-Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanların; aylık faaliyet gelirlerinden bu faaliyetine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katının altına girmeleri nedeniyle sigortalılıkları sona erenlerden muafiyet şartlarının ortadan kalktığını esnaf ve sanatkârlar odaları birliğinden alacakları belge (sigortalılık muafiyet belgesi) ile birlikte 15 gün içinde Kuruma bildirenlerin sigortalılıkları, belgenin düzenlendiği tarihten, 15 günlük süreyi geçirenlerin ise, bildirimin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten itibaren başlar. Bu tarih, sigortalılarca ve ilgili kuruluşlarca Kuruma bildirilir (4b kapsamında sigortalı sayılmazlar).

4/b kapsamındaki sigortalılarla ilgili bildirim yükümlülüğü bulunan kurum ve kuruluşlar, bildirimlerini merkez birimlerince yapmaları durumunda, bildirim zorunluluğu yerine getirilmiş sayılır. Kurum bildirimden itibaren 1 ay içinde tescili yapılan kişilere, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını ve yaptığı işin iş kolu kodunu bildirir.

Sigortalılık başlangıcı ile ilgili bildirim yükümlülüğü, sigortalı işe giriş bildirgelerinin, Kuruma e-sigorta ile verilmesiyle yerine getirilir. Sigortalı işe giriş bildirgesi dışında, başka biçimlerde yapılan bildirimler geçerli sayılmaz. Kuruma yapılacak bildirimler, 4b kapsamındaki sigortalıları bildirmekle yükümlü kurum ve kuruluşlar ile Kurum arasında internet ve elektronik alt yapı oluşturuluncaya kadar sigortalı ilk ve tekrar işe giriş bildirgesi kâğıt ortamında yürütülür.

4/b’li sigortalılardan; ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, kollektif şirket, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ile donatma iştiraki ortaklarının sigortalı ilk ve tekrar işe giriş bildirgesi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-sigorta yoluyla Kuruma bildirilir.

Belgenin e-sigorta yoluyla verilmesi halinde işverenler bilgisayarlarından alacakları Kurumca üretilmiş barkod numaralı çıktıların bir nüshasını sigortalıya verir, bir nüshası da işverence sigortalı dosyasında saklanır.

Çalışma hayatına ilişkin soru ve sorunlarınıza cevap aradığımız TVprogramımız “Çalışma Hayatı” her Salı 17.40’da Kanal35'te canlı olarak yayınlanmaktadır. Sorularınızı bekliyoruz.

Sağlık ve sosyal güvenlikle kalın.

Kadri KABAK
Gazete Yenigün
  



twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı