24 Haziran 2011 Cuma

SGK emeklilik tuzaklarından birini birazcık gevşetti

SGK emeklilik tuzaklarından birini birazcık gevşetti

SGK’nın yeni bulduğu tuzaklardan birisinin detaylarını bu köşeden, “SGK’nın yeni tuzağına dikkat” başlığı ile 1 Haziran 2011 günü duyurmuştuk. Demiştik ki, “Vergi mükellefi veya Şirket ortağısınız ama geçmişten beridir devam edegelen SSK sigortalısı olduğunuz için Bağ-Kur’a prim ödemiyorsunuz. Bu arada SSK emekliliğiniz gelmiş ve emekli olmak için ayın ortasında işten çıkıp SSK’ya dilekçe verdiniz ya işten tuzak burada başlıyor ama SSK’dan Bağ-Kur borcunuz var diye emekli etmiyorlardı ve edilenleri de şimdi faiziyle beraber geri istiyorlardı.”

İşte SGK sadece emekli olanlar için bu tuzağı haberimizden sonra birazcık gevşetti.

 

***Bağ-Kur’u olmayan şirket ortakları tuzağa düşüyordu

Vergi mükellefisiniz veya şirket ortağısınız aslında Bağ-Kur’lu olmanız lazım ama SSK sigortalılığınız devam ettiği için Bağ-Kur, SSK devam ettiği sürece devreye girmiyor. Bu arada SSK’dan emekli olmaya da hak kazanmış durumdasınız. Şayet ayın son günü işten çıkıp aynı SGK’ya (SSK’dan) emekli olmak için dilekçe vermezseniz direk SGK’nın tuzağına düşüyordunuz.

***Bağ-Kur’a borcunuz var deniyordu

Hayatınızda hiç Bağ-Kur’lu olmamış hep SSK’ya prim ödemişsiniz ve ayın ortasında işten çıkıp aynı gün veya birkaç gün sonra SSK’ya emeklilik dilekçesi verdiniz. Kanunlarımıza göre dilekçeyi verme tarihini takip eden aybaşından itibaren emekli sayılıyorsunuz. Yani ayın ortasında verdiğiniz emeklilik dilekçe verme gününüzden diğer ayın başına kadar ne SSK’lısınız ne de emekli. İşte bu durumda olanlara SGK sizi işten çıkma gününüzün ertesi günü Bağ-Kur’lu sayıyor ve Bağ-Kur’a da borcunuz varmış deyip emekli etmiyor veya hata ile emekli etmişse bile aradan 2-3 yıl geçince bağladığı emekli aylığını kestiği gibi ödediklerini de faiziyle geri istiyordu.

***Haberimizdeki okur da kurtuldu

1 Haziran 2011 günü haberini yayınladığımız okurumuz da, 13 Nisan 2009 günü işten ayrılmışsınız ve 15 Nisan 2009 günü SSK’ya emeklilik dilekçesi vermişti. SSK’dan kendisini emekli etmiş ve 2 yıldan beridir de aylık ödüyordu. Ardından mayıs 2011’de gelen yazıyla da şok olmuştu. Zira, SGK, 14 Nisan 2009 gününden itibaren sizi Bağ-Kur’lu saydım bu sebeple de 2 yıldan beridir birikmiş Bağ-Kur prim borcun var. Ayrıca da bugüne kadar verdiğim emekli aylıklarını da bana geri ver diyordu. İşte SGK’nın yayınladığı yazısı ile bu okurumuzun da emekli aylığı kurtuldu.

***SGK sadece emekli olanlar için tuzağı gevşetti

SGK, haberimizden sonra 15 Haziran 2011 günü “Tahsis Talep Tarihinde 4/1-(b) kapsamındaki Hizmetlere İlişkin Prim Borcu” konulu ve e-Tahsis (2011-24) sayılı yazısı ile tüm birimlerine gönderdiği metin ile tuzağını birazcık düzeltti.

Yazıya göre;

Kurumumuzda 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında hizmetleri bulunup, 4/1-(a) (SSK) ve 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında aylık bağlanan sigortalılardan, aylık bağlandıktan sonra, Kanunun 53 üncü maddesine göre sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle geçerli sayılmayan 4/1-(b) kapsamındaki hizmetlerin, sigortalının 4/1-(a) kapsamındaki işinden ayrıldığı tarih ile tahsis talebinde bulunduğu tarih arasında devreye girmesi nedeniyle, tahsis talep tarihi itibariyle 4/1-(b) kapsamındaki hizmetlerine ilişkin prim borcu ortaya çıkan sigortalıların tahsis talep tarihine kadarki hizmetleri zorunlu sigortalılık kapsamında değerlendirilerek aylıklar, aylık başlangıç tarihi değiştirilmeden yeniden hesaplanacak, hizmetin tahsis talep tarihinden sonra devam etmesi durumunda ise bu tarih itibariyle hakkında sosyal güvenlik destek primi uygulanacaktır.

Örneğin; sigortalı, 1/1/1995-4/12/2008 tarihleri arasında 4/1-(a) kapsamında çalışmaları devam ederken 1/5/1998 tarihinden itibaren şirket ortağı olmuştur. 4/1-(a) kapsamındaki sigortalılığı aralıksız olarak devam ettiğinden, 4/1-(b) kapsamındaki sigortalılığı devreye girmeyen sigortalı, 4/12/2008 tarihinde işten ayrılarak 9/12/2008 tarihinde yaşlılık aylığı talebinde bulunmuştur. Anılan sigortalının, 4/1-(b) kapsamındaki sigortalılığı 4/1-(a) kapsamında işten ayrıldığı tarihten sonra (5/12/2008) yeniden devreye girmesi nedeniyle tahsis talebinde bulunduğu 9/12/2008 tarihinde 4/1-(b) kapsamındaki sigortalılığından dolayı prim borcu olduğu aylık bağlandıktan sonra tespit edilmiştir. Bu durumda, sigortalının 5/12/2008-9/12/2008 tarihleri arasındaki 4/1-(b) kapsamındaki hizmetlerine ilişkin prim borcu kendisine tebliğ edilerek 1 ay içerisinde ödenmesi istenecek, söz konusu primlere ilişkin borç ödenmek şartıyla hizmetler zorunlu hizmet olarak değerlendirilecek ve tahsis talep tarihi itibariyle aylığın hesabında dikkate alınacak olup aylık başlangıç tarihinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Sigortalının tahsis talep tarihinden sonraki 4/1-(b) kapsamındaki hizmetleri sosyal güvenlik destek primine dönüştürülecektir.

Söz konusu sigortalılara tespit edilen prim borçlarını ödemeleri için 1 aylık süre verilerek tebliğ edilen prim borçlarının 1 ay içinde ödenmesi gerektiği bildirilecek ve borçların 1 aylık süre içerisinde ödenmemesi durumunda aylıkları  prim borcu ödenene kadar durdurulacaktır.“
alitezel.com
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı