21 Haziran 2011 Salı

Sendikaların 30 Haziran kâbusu

 


Sendika üyeliklerinin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre belirlenmesini öngören düzenleme, 30 Haziran'da yürürlüğe girecek.

Böylece sendikaların ölü ve emeklileri üye göstermesinin önüne geçileceği için halen 3,2 milyon gözüken sendikalı işçi sayısı, gerçek rakam olan 800 bine inecek. Bu durumda 50'ye yakın sendika, yetki kaybına uğrayacak. Hükümetle toplu sözleşme müzakerelerinin sürdüğü bir dönemde yetki kaybetmekle karşı karşıya olmaları sendikalar açısından kâbus niteliği taşıyor.


50 sendikanın yetki kaybetmemesi için sendikalar yasasının değiştirilip yüzde 10 işkolu barajının kaldırılması gerekiyor. Ancak Türk-İş karşı çıktığı için şimdiye kadar adım atılamadı. Ayrıca Meclis'in açılmasının bile 30 Haziran'ı geçeceği düşünüldüğünde sendikalar için durum oldukça kritik. Bir başka yol ise üye sayılarının SGK kayıtlarına göre belirlenmesini öngören düzenlemenin yürürlüğünü ertelemek. Bunun için de yasal düzenleme gerekiyor. 30 Haziran'a kadar yeni bir düzenleme yapıp yürürlük tarihini ertelemek de Meclis takvimi açısından imkansız. Bu durumda sendikaların üye sayıları, 30 Haziran'dan itibaren SGK kayıtlarına göre tespit edilecek. Çalışma Bakanlığı, bu verileri 17 Temmuz'da yayınlayacak. Böylece çalışma hayatı yeni bir döneme girecek. Sendikaların yetki kaybetmesi, yüzde 10 işkolu barajının kaldırılacağı yeni yasal düzenleme için de umut olacak. Yetki kaybeden sendikalar, şimdiye kadar yanaşmadıkları uzlaşmaya mecburen 'evet' diyecekler. Böylece yıllardır tartışılan yeni sendikalar yasası çıkabilecek.

Hükümet, 2009'da yaptığı değişiklikle sendikaların ölü ve emeklileri üye göstermesinin önüne geçecek adım attı. Bu tarihten itibaren sendikalı işçi sayısının SGK kayıtlarına göre belirlenmesi kararlaştırıldı. Bu durumda 3,2 milyon gözüken sendikalı işçi sayısı 800 binlere düştüğü için 50'den fazla sendika toplu sözleşme yetkisini kaybediyordu. Sendikalar devreye girerek hükümete ve Çalışma Bankalığı'na baskıda bulundu. Bunun sonucunda sendikalı işçi sayısının SGK kayıtlarına göre belirlenmesi, üç kez ertelendi. Son erteleme Torba Yasa ile 30 Haziran'a kadar yapıldı. Bakanlığın yeni bir ertelemeye sıcak bakmadığı belirtiliyor. Buna göre artık hükümet, ölü ve emeklilerin üye gösterilmesine göz yummayacak. Sendikaların gerçek gücü ve gerçek üye sayıları ortaya çıkacak. Hemen ardında da yeni sendikalar yasası gündeme gelecek.

Düzenlemelerle yüzde 10 barajı kaldırılıp sendikaların üye sayılarının azlığından kaynaklanan sorunları çözülecek. Mevcut durumda üyelik için noter şartı gerekiyor. Ancak yeni sendikalar, bu şart sebebiyle yüklü miktarda ödeme yapmak durumunda kaldıkları için örgütlenemiyorlar. Örgütlenseler de yüzde 10 işkolu barajı sebebiyle toplu sözleşme yapamıyor. Yeni yasa ile bu duruma son verilerek sendikal alan rekabete açılacak. Şimdiki sistem mevcut sendikalar lehine tekel oluşturuyor.
Kaynak: Zaman Gazetesi

twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı