22 Haziran 2011 Çarşamba

Özürlülere özürsüz darbe

ÖZÜRLÜLERE öyle bir darbe indirildi ki özrü bile olmaz. Devlet Personel Başkanlığı, yasa ile sağlanan hakkı yazı ile değiştirdi.

 “Olmaz böyle şey” demeyin, oldu bile!..

ÖZÜRLÜ İSTİHDAMI


50 ve daha fazla personel çalıştıran kamu ve özel sektör kuruluşlarının özürlü ve eski hükümlü çalıştırmaları gerekiyor. Buna göre;

- Kamu sektörünün, yüzde 4 özürlü, yüzde 2 eski hükümlü,
 - Özel sektörün yüzde 3 özürlü çalıştırması gerekiyor. Özel sektörde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor.

 Buna göre, 200 işçi çalıştıran bir özel sektör kuruluşu, en az 6 özürlü personel istihdam etmek zorunda. Bu yasal zorunluluğu yerine getirmeyenlere ise, 2011 yılında çalıştırılmayan her özürlü nedeniyle her ay için 1.671 TL ceza uygulanıyor. Bu ceza özel sektör için geçerli olduğu gibi kamu sektörü için de geçerli...

ÖZÜRSÜZ DARBE NE?
 Yasaya göre, kamuda yüzde 4 olan özürlü işçi çalıştırma zorunluluğu, Devlet Personel Başkanlığı’na göre yüzde 3.  İnanılır gibi değil ama kurumun internet adresindeki istatistikleri böyle!..  Daha ötesi çalıştırılması zorunlu özürlü oranında hata yapılmakla kalınmıyor, hatalı yüzde 3 oranı üzerinden kamuda çalıştırılması gereken özürlü personel sayısı ve boş özürlü kadroları hesaplanıyor. Örneğin, Devlet Personel Başkanlığı, yüzde 3 hesabına göre bu zorunluluğu yerine getirmekle birlikte, doğru hesaplandığında özürlü personel eksik istihdam edilmiş oluyor. Aynı durumda olan bakanlıklar, üniversiteler ve üst kurullar da var.
 Özürlü istihdamında sınıfta kalan kurumlar o kadar çok ki... Örneğin; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı!   
 Toplam 99 özürlü çalıştırması gereken bu kurum 18 özürlü çalıştırıyor. Yani istihdam etmesi gerekenin yüzde 18’ini istihdam etmiş, yüzde 82 ihlal var!.. İhlal oranı, Gümrük Müsteşarlığı’nda yüzde 89.

DOĞRUSU YÜZDE 4

 Evet, doğrusu yüzde 4. Bu husus ilgili yasada açıkça belirtiliyor.
 15.05.2008 tarih ve 5763 sayılı Kanun ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesi değiştirildi ve kamu kurumları için özürlü personel çalıştırma oranı yüzde 4 olarak belirlendi. Önceki yıllarda yüzde 3 olan bu oran, 15 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yüzde 4 olarak uygulanıyor. Ama koskoca Devlet Personel Başkanlığı bunu bilmiyor!..

KADROLAR BOŞ
 Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine bakıyoruz; istihdam edilen özürlü personel sayısı hem yeterli değil hem de yanlış.

 Aynı Başkanlığın sitesinde, “hükümlü” çalıştırma sayılarıyla ilgili bir bilgiye ise rastlanılmıyor!...
 Özürlü (engelli) olmak, insanın iradesi dışında bir olay. Herkesin başına gelebilir.
 Engellilere konulan keyfi engeller bir an önce kaldırılmalı, yapılan hata da düzeltilmeli.



 PROF. DR. ŞÜKRÜ KIZILOT / HÜRRİYET




twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı