20 Haziran 2011 Pazartesi

Emeklilik için yaş bekleyenler üzülecek

Emekli olan yüz binlerce kişi hastaneye gittiğinde kötü bir sürprizle karşılaşıyor. Emeklilik için gün sayanlara sağlık primi şartı geldi.

Gün ve sigortalılık süresi şartlarını tamamladığı halde, emekli aylığı için yaş koşulunu doldurmayı bekleyenler ek prim ödemek zorunda kaldı. Torba Yasa ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan ancak daha sonra çıkarılan vatandaşlar durumun düzeltilmesini istiyor.



Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olabilmek için üç şartın gerçekleşmiş olması gerekiyor. Belirli gün sayısınca primini ödeyen, sigortalılık süresini dolduranlar ve kademeli olarak belirlenen yaşı dolduranlar emekli olabiliyor. İlk iki şartı tamamladığı halde yaş haddini tamamlayamayanlar beklemede kalıyor. Torba Kanun ile bu kişilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığı duyurulunca rahat bir nefes alan 100 binlerce kişi, hasta olduğunda kötü bir sürprizle karşılaşıyor.

Emeklilik yaşı bekleyenlere bu süre içinde sağlık primi yatırma şartı söyleniyor. Yatırmayanlar kamu hastanelerinde bile cebinden para vererek muayene olabiliyor.

Yaşanan mağduriyeti anlatan İsmail Duru, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Torba Kanun'a koyulduğunda mutlu olduklarını belirten Duru, "Arkasından düzenlemenin iptal edildiğini öğrendik. Ben yıllarca zaten prim ödemişim, şimdi emeklilik yaşını beklerken sağlık primi ödememi istiyorlar. Bu hiç adaletli değil. Ben muayene olmak için yıllarca sağlık primi ödeyeceksem daha önceki ödediklerim ne oluyor?" sözleriyle tepki gösterdi.

1 OCAK 2012'DE YEŞİL KARTLILARLA AYNI KEFEYE

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, söz konusu karmaşayı düzeltme adına Torba Kanun'a konulan maddenin Meclis görüşmeleri sırasında çıkarıldığını söylüyor. Türkiye'de yaşayan herkesin Genel Sağlık Sigortası altına alınmasıyla ilgili düzenlemeye geçiş süreci yaşandığını belirten bir yetkili, "1 Ocak 2012 tarihinde genel sağlık sigortası primi zorunlu olacak. Yeşil kartlılar kuruma aktarılacak. 60. maddede temel espri olarak Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşlar GSS imkanına kavuşturulacak. Hangi statülerden yararlanacakları belli olacak. Asgari ücretin üçte birinden az geliri olanların primini devlet yatıracak. Fazla olanlar ise kendileri ödeyecek." dedi. Aynı yetkili, primin ödenmesinde gelirin esas alınacağını, gelir testine dair yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu aktardı.

PRİM ORANLARI 33 İLE 200 LİRA ARASINDA

1 Temmuz-31 Aralık 2011 tarihleri arasında ödenecek genel sağlık sigortası aylık prim tutarları şöyle:

- Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için, 837,00 TL / 3 = 279,00 TL x % 12 = 33,48 lira.

- Aylık geliri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 837,00 TL x % 12 = 100,44 lira.

- Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için, 837,00 TL x 2 = 1.674,00 TL x % 12 = 200,88 lira.

CİHAN
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı