20 Haziran 2011 Pazartesi

DİZİ:Çalışanların Köleleştirilmesinin adı İstihdam Paketi olmuş 1



Cuma geçti, Cumartesi geliyor
Seçim bitti artık normal zamana döndük ve daha seçimin mürekkebi kurumadan “Mini İstihdam Paketi” adı altında çalışanların ücretlerini ve sosyal haklarını düşürecek düzenlemelere sıra geldi. Biz ise bu durumu Temel fıkrası ile bu köşeden daha önce duyurmuştuk.
Daha önce bu köşeden bu fıkrayı okumuştunuz şimdi cumartesi günü geldi, geliyor….

Temel’in babası bir cuma günü vefat etmiş. Etraftan demişler ki “ baban mübarek Cuma günü öldü, mezarında rahat eder, kabir azabı çekmez”.
Temel de koşa koşa imama sormaya karar vermiş.
  • Hocam babam cuma günü öldü cennete gider mi?
  • Namaz kılar mıydı?
  • Kılmazdı ama mübarek cuma günü öldü orda birşey yapmazlar dimi ?
  • Oruç tutar mıydı ?
  • Tutmazdı ama mübarek cuma günü öldü orda birşey yapmazlar dimi ?
  • Zekat bağış vb şeyler verir miydi ?
  • Vermezdi ama mübarek cuma günü öldü birşey yapmazlar dimi?
  • Temel babana cuma günü birşey yapmazlar ama ertesi cumartesi günü …… bellerler dediği gibi seçimden sonra Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama uygulaması, bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatının kaldırılması, esnek çalışma modelleri gündeme girdi. Kıdem tazminatı konusu ise bakalım ne zaman gelecek?
Haber gazetelerdeydi
“Mini istihdam paketi geliyor” başlıklı Mehmet Kaya’nın haberine göre,
“Hükümetin, daha önce bir kez denediği ancak veto edilen geçici işçilerin istihdam büroları aracılığıyla sağlanması planı ile uzun süredir tartışılan bölgesel asgari ücreti TBMM gündemine getirmeye hazırladığı öğrenildi. “ deniyor.
Seçim kampanyasında neden demediniz?
Seçimden sonra, bizi iktidara getirirseniz, kıdem tazminatlarınızı kaldıracağız, kaldıramazsak haklarınızı azaltan fon getireceğiz, ücretlerinizi düşürmek için esnek çalışma modelleri getireceğiz, asgari ücreti düşürmek için bölgesel asgari ücreti getireceğiz, çalışanları alınıp-satılabilen hatta kiralanabilen (mal) köle haline getirecek özel istihdam bürolarına işçi kiralama sistemi getireceğiz demediniz. Ancak, daha seçimin mürekkebi kurumadan hemen yapacaklarını söylemeye başladınız.
İstihdam paketi istihdamı arttırmaz ücretleri düşürür
İstihdam paketi adı altında işsizlere iş sağlayacağız yalanıyla, emeğiyle geçinenlerin gelirlerini azaltmak, iş güvencelerini ortadan kaldırmak için hazırlanan dört uygulama için düğmeye basıldı. Bunlar, Özel İstihdam Bürolarının işçi kiralaması yani işçi alıp-satmak, bölgesel asgari ücret ve esnek çalışma modellerinin devreye sokulması ve kıdem tazminatının kaldırılmasıdır. Mini istihdam paketi adı altında seçimden sonra TBMM’de bunlardan ikisi ÖİB’lere işçi kiralama hakkı ile bölgesel asgari ücret konusunda çalışmalar ise hemen başlatılacakmış.
Bunlar istihdamı arttırır mı?
Hükümet, istihdamı arttırmak için dört uygulamayı devreye sokmak istiyor. Ancak, istihdam kelimesinin kullanılması şirinlik içindir. Gerçek amaç işçi ücretlerini düşürmek ve sendikal hakları ile işgüvencesi haklarını yok etmektir. İster mini olsun ister maksi, bölgesel asgari ücret, esnek çalışma sistemlerinin devreye sokulması ve Özel İstihdam Bürolarının (ÖİB) işyerlerine işçi kiralaması ve kıdem tazminatının kaldırılması uygulamalarından hiç birisi, yeni işyeri açarak istihdamı sağlama imkanı olmayan ama işçilerin aldıkları ücretleri düşüren, çalışanların işgüvencesini ortadan kaldıran uygulamalardır ve asla istihdama katkısı olmayacaktır. Buna rağmen halka şirin görünmek ve emeğiyle geçinenleri uyutmak için istihdam paketi adı altında kamuoyuna sunulmaktadır.
İşte yapılacaklar
Asıl ismi, çalışanların köleleştirilmesi ama halka söylenen adıyla “İstihdam Paketi” ile;
1-Esnek çalışanlarının oranının yüzde 3.6’dan yüzde 18.8’e yükseltilmesi,
2-Özel istihdam bürolarına işçi kiralama hakkı verilmesi,
3-Bölgesel asgari ücret getirilmesi,
4-Kıdem tazminatının kaldırılması
“değerlendirilecek konular” başlığıyla yer alıyor.
Esnek çalışma nedir?
Esnek çalışmanın özü şu, işçiyi, dinlendiği, bir işten bir işe geçerken geçen zaman için para vermemektir. Ancak, işçinin de kendi emrettiği zamanlarda işe gelmesini ve işçinin başka işverenlere gitmesini de istememektir. Yani canım isterse geleceksin ama ben sana canımın istediği kadar para vereceğim sen de sesini çıkarmayacaksın demektir.
İşçinin giderleri ise esnemiyor
Esnek çalışma modelinde işçilerin gelirleri azalırken, işverenlerin giderleri düşmektedir. Ancak, ne hikmetse geliri düşen esnek çalışan işçinin giderleri esnememektedir. Kira ödediği ev sahibine ben gündüz evde yokum, akşamları yatmaya geliyorum yarım kira vereyim diyemediği gibi ulaşım ücretleri ikiye katlanmaktadır.
Esnek çalışma modelleri, işgücü maliyetlerini giderek işçinin fiilen çalıştığı saatler için yapılan ödemelere yaklaştırmakta, fazla mesai, ikramiye, prim gibi ödemeleri ortadan kaldırdığı gibi belirli durumlarda potansiyel işgücü maliyetlerini -ihbar ve kıdem tazminatlarını- ortadan kaldırmakta, iş güvencesi hükümlerini etkisiz kılmaktadır.
Esnek çalışma modeli demek;
1-Örgütsüz işçi demek?
2-Taşaronlaşma demek
3-Kıdem tazminatı yok demek
Makale: Ali Tezel / HTEKONOMİ




twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı