24 Haziran 2011 Cuma

"Cumartesi" yıllık izinden düşer mi ?

Yaz geldi, özellikle okulların kapanışıyla emekçilerin büyük bir çoğunluğu tatil için yıllık izin taleplerini şimdiden hazırlıyor olsa gerek.

Yıllık izin hakkı konusunda ise merak edilen çok şey var. Kuşkusuz en önemli soru ise “İzin süresi nasıl belirlenir?”


Bu, işçinin hizmet süresine ve yaşına bağlı olarak belirlenir. Yıllık ücretli izin hakkı için deneme süresinden itibaren en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir.

İşçilerin işe giriş tarihinden itibaren hizmet süresi; “Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14”, “Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20”,” Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26” günden az olmamak üzüre izin verilir. Ancak işçinin yaşına göre hizmet süresine bakılmaksızın yıllık izin hakkı onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilere 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. İşçinin bir yıldan az süre için orantılı olarak yıllık ücretli izin hakkı ise doğmaz.

Gelelim “Resmi tatil ve hafta tatili izinden düşülür mü?” sorusunun yanıtına. Ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

İş kanununda hafta tatili esasen bir gün olarak düzenlenmiştir. İşyerlerinde cumartesi günü çalışılıp çalışılmamasının bir önemi yoktur. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerinde aksine hüküm yoksa, cumartesi günü yıllık izne dahil edilir ve izinden düşülür.

“Ücretsiz yol izni” de merak edilen konuların başında geliyor. Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır. Ayrıca, ihbar süresi ile işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.

Yahya ARIKAN
Cumhuriyet

twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı