20 Haziran 2011 Pazartesi

Birçok işveren cezalık durumdan kurtuldu

Kamu işyerleri veya kamusal nitelikli işyerlerinin yanı sıra, toplu iş sözleşmesi yapılan özel sektör işyerleri ile 50 ve üzeri sigortalı çalıştırılan işyerleri, eksik sigorta gösterdikleri işçileri için artık bu durumu kanıtlayan belge vermek zorunda kalmayacaklar.


Bu belgeler süresinde verilmediğinde veya SGK tarafından kabul edilmeyince işverenlere dolaylı da olsa 2 asgari ücret ceza uygulanıyor. İşte bu sonuçtan büyük işverenler kurtuldu…
Küçük işyerlerinde zorunluluk
Verilen yetkiyi kullanan SGK sadece 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerini kapsam dışında bırakmıştır. Şu halde 50’nin altın sigortalısı olan işyerleri bu belgeleri vermeye devam edecekler.
Bu arada, bir işverenin aynı anda birden fazla işyeri olması mümkün olduğundan, 50’den çok işçisi olan işyerinde belge vermeyecek ama daha az işçisi olan işyerleri için bu belgeleri verecek…
Belge saklamaya devam
Belge verme zorunluluğunun kalkmasını, bu belgelerin saklanması zorunluluğunun da kalktığı şeklinde anlamamak gerek. Zira, işverenler eksik sigorta gösterdikleri işçileri için bu belgelerini, diğer kayıtları gibi 10 yıl süreyle saklamaya devam edecekler.

Hangi belgeler kanıtlayıcı nitelikte sayılıyor

Bu arada eksik sigorta bildiriminde her belge kanıtlayıcı belge sayılmıyor. Kurumca kabul edilen belgeler şunlar:
- İşçinin istirahatlı olduğunu gösteren raporu,
- Ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
- Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınma ile tutukluluk hâline ilişkin belgeleri,
- Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
- İşverenin veya sigortalının imzasını da taşıyan puantaj kayıtları,
- Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği.
Bu durumların dışında eksik sigorta bildirimini kanıtlayacak belgeleri belirlemeye ise yine SGK yönetim kurulu yetkilidir.

30 günden az sigorta bildiriminde SGK’ya kanıtlayıcı belge verme mecburiyeti kalktı

SGK’nın böyle bir hazırlık içerisinde olduğu biliniyordu. Ancak mevzu önce yasal dayanağa kavuşturuldu. 6111 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemelerden birisiyle de, otuz günün altında sigorta bildirimlerinde SGK’ya kanıtlayıcı nitelikte belge verilmesi zorunluluğuna ilave olarak, SGK’ce belirlenen işyerlerinde bu şartın aranmayacağı kuralı getirildi.
SGK’de kendisine tanınan bu yetkiye dayanarak belge verme zorunluluğu kalkan işyerlerini belirledi… 16 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nden değişiklik yapan yönetmelik ile aşağıda belirtilen düzenlemeler yapıldı.

Kimler eksik gün formu ve kanıtlayıcı belge vermeyecek!

- Genel olarak kamuya işyerlerinde,
- Sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıkların işyerlerinde,
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının işyerlerinde
- Sendikaların, vakıfların, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşların işyerlerinde,
- Toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerinde,
- 50 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde, eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterlidir.
Bu işyerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belgeler aranmayacaktır.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi Memet Eser


twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı